G20: A világ kereskedelmi problémáira keresik a választ Oszakában

A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó csoport kétnapos csúcstalálkozóján szó lesz az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúról, az Iránnal és Észak-Koreával kapcsolatos geopolitikai feszültségekről, továbbá a klímaváltozás kérdéseiről.

Donald Trump amerikai elnök a csúcstalálkozó kezdete előtt világossá tette, hogy a találkozón a kereskedelem témája kiemelt jelentőségű lesz, Hszi Csin-ping kínai elnök a növekvő protekcionizmus veszélyeire figyelmeztetett, India és Oroszország pedig védelmébe vette a a többoldalú kereskedelmi szabályozásokat.

A rendezvény házigazdája, Abe Sindzó japán miniszterelnök már fogadta az összes résztvevőt, ezt követően a vendégek közös fotót készítenek. A találkozókon várhatóan szó lesz arról, hogy nemzetközi rendszert dolgoznak ki az információs ipar területén tevékenykedő nagy vállalatok adóztatására. Ezt a problémát június elején már érintették a pénzügyminiszterek és a központi bankok vezetőinek tanácskozásán Fukuokában.

Szó lesz az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúról, az Iránnal és Észak-Koreával kapcsolatos geopolitikai feszültségekről, továbbá a klímaváltozás kérdéseiről.

A vendéglátó Abe Sindzó Donald Trump amerikai elnökkel folytatott találkozóján téma volt a kereskedelem és Észak-Korea problematikája, de szóba került a Dél-kínai-tenger térsége, a Huawei kínai telekommunikációs órásvállalat, amelyet az Egyesült Államok kizárt az ötödik generációs mobilhálózati fejlesztésekből. Washington vádjai szerint ugyanis a Huawei hálózati berendezései szoftveres hozzáférést nyújthatnak az adatforgalomhoz a kínai hírszerzés számára.

Donald Trump a német kancellárral, Angela Merkellel az ukrajnai gazdasági reformok támogatásának kérdéseiről, Iránról és más nemzetközi kérdésekről tárgyalt. Az első ülésszak előtt Trump röviden beszélgetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. A tervek szerint a két vezető a nap folyamán még találkozik egymással.

Az ökológia területén a legnagyobb figyelmet az óceánokban egyre nagyobb mennyiségben felhalmozódó műanyag szemét problémájának szentelik a résztvevők. Várhatóan Japán kezdeményezi majd, hogy 2050-re a nullára csökkentsék a műanyag hulladék mennyiségét a tengerekben.

A várakozásoknak megfelelően globális kereskedelem alakulásával kapcsolatos aggodalmakat fogalmaztak meg a felszólalók a G20-ak Oszakában pénteken megnyílt csúcstalálkozójának kezdetén.

A világ 19 vezető országát és az Európai Uniót tömörítő fórumon az EU arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi viták lassítják a globális gazdaság növekedését.

Jean-Claude Juncker, az európai bizottság vezetője azt mondta, hogy ennek a veszélyére figyelmezették az amerikai és a kínai illetékeseket, akikkel már tárgyalak is Oszakában. Hozzátette, szorosan együttműködnek Kínával, az Egyesült Államokkal és Japánnal a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformja kapcsán, aminek a célja a szabályokon alapuló rendszer megőrzése, és amelyet részben éppen az amerikai-kínai kereskedelmi háború fenyeget.

A vendéglátó Japán miniszterelnöke, Abe Sindzó hangsúlyozta, a globális gazdaság növekedése lassul, hogy ezt sikerüljön megállítani, nem a meglévő ellentéteket kell felhánytorgatni, hanem az együttműködés bővítésére kell helyezni a hangsúlyt, lépéseket kell tenni a WTO további reformjára.

Külön találkozót tartottak a fejlődő világ öt vezető országát összefogó BRICS-csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-Afrikai Köztársaság) tagjai.

A megbeszélésen Hszi Csin-ping kínai elnök az egyoldalú intézkedések és a protekcionizmus ellen szólalt fel, sürgette a WTO alapértékeinek betartását, miközben szükségesnek tartotta a Kereskedelmi Világszervezet reformját.

Ugyancsak a BRICS ülésen Vlagyimir Putyin orosz államfő kontraproduktívnak értékelte azokat a lépéseket, amelyek megpróbálják szűkíteni a WTO szerepét vagy felszámolni a szervezetet. Az orosz államfő szerint a globális gazdaság jelenlegi helyzete aggodalomra ad okot, a globális kereskedelem alakulását protekcionista és politikailag motivált korlátozások befolyásolják.

G20: fokozódnak a globális kereskedelmi feszültségek

A kereskedelmi és geopolitikai problémák mellett az öregedő társadalmak kérdése is napirendre került a két napos pénzügyi találkozón Japánban.