G20: fokozódnak a globális kereskedelmi feszültségek

A kereskedelmi és geopolitikai problémák mellett az öregedő társadalmak kérdése is napirendre került a két napos pénzügyi találkozón Japánban.

A világ 20 legerőteljesebb gazdaságának pénzügyminiszterei vasárnap egybehangzóan arra figyelmeztettek, hogy a kereskedelmi és politikai feszültségek fokozódtak az elmúlt időszakban, illetve ígéretet tettek, hogy lépéseket fognak tenni az ügyben, amikor szükségessé válik.

„A legfontosabb a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek növekedése,”

— áll a G20 pénzügyminisztereinek közös nyilatkozatában.

A világ legjelentősebb pénzügyi döntéshozói gyűltek össze Japánban, hogy megvitassák többek között a Kína és Egyesült Államok között élesedő kereskedelmi feszültség részleteit.

A csúcstalálkozó történetében először az öregedő társadalom és a csökkenő születési ráta kérdése is felmerült az egészségügyi költségek, munkaerőhiány, idősek pénzügyi ellátásának témáira is kitérve.

Az OECD előrejelzése szerint 2050-re a világon több, mint kétmillió 60 év feletti polgár fog élni, a 2017-es szám több, mint duplája. Ennek ellenére számos gazdaság nem alakította át nyugdíj és foglalkoztatási rendszerét, hogy igazodjon a demográfiai változásokhoz, ami nagy fiskális és adósság veszélyeket hordoz magában mind az országokra, mind az egyes állampolgárokra nézően.