Tyson a varsói gettónál: senki sem szenvedett annyit, mint a feketék

A visszavonult világbajnok ökölvívó botrányt okozó kijelentéseket tett lengyelországi látogatása során — írta meg a lengyel sajtó.

Mike Tyson azért utazott Lengyelországba, hogy népszerűsítsen egy lengyel energiaitalt, melynek reklámarcaként szerepel.

A látogatás során meglátogatta a varsói felkelés és a gettólázadás helyszíneit is.

A lengyel sajtó egy része azzal vádolta, hogy a történelmi tragédiákat anyagi haszon érdekében használja ki ő és az italgyártó cég, Tyson pedig ezzel kapcsolatban újságíróknak nyilatkozott — valószínűleg csak még nagyobb botrányt okozva ezzel.

Mint mondta,

„veletek, lengyelekkel f*** se történt ahhoz képest, ami a feketékkel történt Amerikában. Senki sem zárt titeket börtönbe 250 k***a éven át. És senki sem erőszakolta meg az anyátokat, a nővéreteket, és a testvéreteket a szemetek előtt, mielőtt megölték volna őket (…). Ami veletek történt, az rossz volt (…) de senkit sem üldöztek annyira a világon, mint a feketéket”.

Nem teljesen világos, hogy szavait a lengyel népnek, vagy a lengyel zsidóknak is címezte.

Fényköntösben „tér vissza” a nácik által elpusztított varsói Nagyzsinagóga

Csütörtök este fényjátékkal emlékeztek meg a varsói gettófelkelés évfordulójának előestéjén a lengyel főváros Nagyzsinagógája pusztulásáról, amelyet 76 évvel ezelőtt a náci megszállók romboltak le a varsói gettólázadás során.