Forrósodik a talaj az izraeliek talpa alatt

Évtizedenként nagyjából 0,25 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet Izraelben – írta kedden a Háárec című izraeli újság.

Az International Journal of Climatology című folyóiratban publikált tanulmány szerint az izraeli átlaghőmérséklet a közel-keleti állam 1948-as megalapítása óta folyamatosan emelkedik, ám a melegedés üteme felgyorsult az utóbbi harminc évben.

Az Izraeli Meteorológiai Szolgálat és a Tel-avivi Egyetem munkatársa, Jichak Joszef vezette kutatás során a kutatók Izrael-szerte működő, 94 meteorológiai állomás által észlelt szélsőséges időjárási jelenségeket vizsgáltak.

Szokatlanul forró hőhullám sújthat le Izraelre

Vigyázni kell majd az örömtüzekkel Izraelben, ahol a nemzeti ünnepet szokatlan forróság kíséri a napokban.

Az eredmények szerint a minimum átlaghőmérséklet nagyjából 0,24 Celsius-fokkal, míg a maximum átlaghőmérséklet 0,19 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt három évtized mindegyikében.

A tanulmány szerint az elmúlt harminc évben jelentősen megnőtt a „forró periódusok”, vagyis a leglább hat egymást követő napig tartó hőhullámok száma. Emellett 7 százalékkal megnőtt a különösen meleg éjszakák gyakorisága és csökkent a különösen hideg éjszakák száma.

Az adatok szerint mindössze öt év kivételével, az elmúlt három évtizedben a telek melegebbek voltak az 1961-1990 közötti éves átlaghőmérsékletnél.

A mutatók szerint továbbá csökkent az olyan napoknak a száma, amikor a csapadék mennyisége eléri vagy meghaladja a 10 millimétert.