Szokatlanul forró hőhullám sújthat le Izraelre

Vigyázni kell majd az örömtüzekkel Izraelben, ahol a nemzeti ünnepet szokatlan forróság kíséri a napokban. 

Helyenként akár 48 Celsius fokos hőség is lehet Izrael déli részén a következő napokban – figyelmeztetnek az időjárás előrejelzői.

A szokatlan körülmények az egész országban elővigyázatosságra intik a lakosságot és a turistákat is, különös tekintettel a szerda estétől csütörtök napnyugtáig zajló vidám ünnep, a Lág Báómer kapcsán – írja a ynetnews.com portál, amely emlékeztet: a szabadtéri ünnep népszerű tűzgyújtós rituáléja ezúttal külön veszélyhelyzetet rejt magában.

Különös tekintettel a száraz erdőkhöz közeli településeknél kell óvatosan megtervezni a közös ünneplést, amelynek egyik legfőbb apropója a baráti szeretet, a kabbala és néhány jelentős rabbi személye és tanítása körüli kultusz.

A hírportál beszámolója szerint az ország nagyobb részén 35 Celsius fok körüli napi hőmérséklet kellőképpen kihívással teli mindenkinek, de a déli Arava régiójában akár 48 fok is lehet majd péntekre. 

Az elővigyázatosság jegyében a legtöbb nemzeti park, akárcsak az egészségügyi hatóságok felszólították a lakosságot arra, hogy legyenek nagyon óvatosak a tábortüzek kialakításakor.

Magyarországon viszont könnyen lehet, hogy elmossa az eső a tábortüzeket. A hazai kül- és beltéri ünnepi programokról itt tájékozódhat:

„Lag Baomer” címke eseményei.

Az ómerszámlálás idején pestis pusztított Akiba (Akiva) rabbi tanítványai között. A járvány huszonnégyezer áldozatára a pészah és sávuót közötti gyásszal emlékeznek. Ilyenkor nem tartanak esküvőt, nem vágatnak hajat, tilos a tánc és a zene. A gyász lág báómerkor, az ómerszámlálás harmincharmadik napján szünetel. Ezen a napon szünetelt a járvány, ezért ünnepet tartanak.