Antiszemita történészek is fontos szerepet kapnának a milliárdos költségvetésű kutatóintézetnél

A hvg.hu összeállításából derül ki, hogy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter kormány elé terjesztett előterjesztése szerint a Magyarságkutató Intézet bővítése során szerepet adnának Raffay Ernő és Bakay Kornél történészeknek is.

A hvg.hu hétfőn hozta nyilvánosságra a lap birtokába került tervezetet, amelyben az új intézet főigazgatója, Horváth-Lugossy Gábor foglalta össze a „többletigényeiket”, amelyek finanszírozására 2021-től minden évben 1,77 milliárd forintot kérnek állami forrásokból. (Az intézet költségvetése így is 1 milliárd forint felett jár).

Egyelőre nincsen információ arról, hogy a döntés mikor kerül a kabinet elé, vagy hogy el készülnek-e fogadni azt.

A lap most újabb részleteket osztott meg az igényekből, melyek között szerepel a sor, hogy az intézet

„ötvözi a hagyományos poroszos iskola évtizedes tapasztalattal és tudással bíró professzorait – például Bakay Kornél, Hoppál Mihály, Raffay Ernő – és a modern világban jártas friss tudással, a mai technikai, informatikai eszközöket jól, gyorsan és anyanyelvi szinten használó fiatalabb kutatókat, például Neparáczki Endre, Kiss P. Attila, Makoldi Miklós, Szabados György”.

Raffay Ernő országgyűlési képviselő volt a rendszerváltást követően, majd az Antall-kormányban a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára volt. A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karáról vonult nyugalomba, azóta elsősorban antiszemita összeesküvés-elméleteket terjeszt az interneten.

Egy korábbi előadásában (melyet eltávolítottak azóta a YouTube-ról, de leirata részben megtekinthető itt) például arról beszélt, hogy

a dualizmus alatt „nagyon-nagyon agresszív elzsidósodás volt [Magyarországon]”.

Még mindig elérhető azonban az az interjúja, melyet a jobbikos N1TV-nek adott, és ahol arról beszélt, hogy

„a zsidó migráció” „hatalmas veszélyt jelentett a magyarságra”, mert „átvették a bankrendszert”.

Az intézet tervezetében szintúgy említésre kerülő Bakay Kornél muzeológus, a kőszegi Jurisics Vármúzeum volt igazgatója, akinek Szálasi Ferencről szóló kiállítását 2003-ban a Mazsihisz nyomására záratták be, mivel relativizálta a nyilas korszak bűneit.

Bakay nézetei napjainkra sem változtak meg, szintúgy az N1TV-nek adott interjújában azt mondta, hogy

a harmadik muszlim invázió [a 2015-ös migránsválság — A szerk.] „főszervezői az amerikai zsidók”.

A kormány múlt ősszel döntött a Magyarságkutató Intézet felállításáról, amely január 1-ével el is startolt.

Csak parancsot teljesítettek? – A magyar közigazgatás felelőssége a deportálásokban

Mire elkezdődtek a deportálások, már nem emberi lényként kezelték a zsidó polgárokat. Előadás a magyar közigazgatás felelősségéről.