Közismert dzsihadista gyerekeit fogadja vissza Ausztrália

Az árvák apja korábban olyan képet tett fel az internetre, amin hétéves fia szerepelt egy szíriai férfi levágott fejével a kezében.

Az Iszlám Állam (IÁ) két ausztrál dzsihadistájának nyolc gyerekét fogadják vissza az ausztrál hatóságok — jelentette be az MTI szerint hétfőn Scott Morrison ausztrál miniszterelnök.

A gyermekeket a legnagyobb titokban menekítették ki segélyszervezetek segítségével a szíriai konfliktusövezetből egy menekülttáborból, és szállították Irakba, ahonnan visszatérnek majd hazájukba.

Ez az első olyan eset, hogy Ausztrália a dzsihadistákkal harcoló saját állampolgárainak gyerekeit fogadja vissza.

A helyi média híradásai szerint az Ausztráliában terrorizmus miatt elítélt, sydneyi születésű Khaled Sharrouf öt gyerekét és unokáját, illetve ugyancsak az IÁ soraiban harcoló melbourne-i Yesin Rizvic három gyermekét menekítették ki. Mindkét férfi és a feleségeik is meghaltak a szíriai harcokban.

Dzsihadista szülők árváit szállítottak haza Hollandiába

Európának már hétszáznál is több hasonló „gyermeke” lehet a válságrégióban.

Sharrouf hírhedt terrorista volt, akinek a neve azután vált igazán ismertté, hogy feltett egy képet az internetre, ahol hétéves fia látható egy szíriai férfi levágott fejével a kezében.

Ő volt az első, akit hazájában a terrorellenes törvénnyel összhangban megfosztották ausztrál állampolgárságtól.

Scott Morrison leszögezte, hogy a gyerekek nem felelősek a szüleik által elkövetett bűncselekményekért. Szüleik megdöbbentő döntései miatt borzalmasan kezdődött az életük, de megtalálják az otthonukat Ausztráliában, az emberek fel fogják karolni őket — hangoztatta a miniszterelnök.