Német kormány: azonnal lecsapunk a neonácikra

A neonácikkal megjelenésük pillanatában és tabuk nélkül kell felvenni a küzdelmet – jelentette ki szombaton Angela Merkel német kancellár az MTI szerint, miután a hónap elején pártja egyik politikusát meggyilkolta egy szélsőjobboldali támadó, aki a gyanú szerint neonáci csoportokkal állt kapcsolatban.

„A szövetségi kormány ezt nagyon-nagyon komolyan veszi” – hangsúlyozta a kancellár Dortmunban a németországi protestáns egyházak napján.

Walter Lübckét, Hesse tartomány Kassel körzetének kereszténydemokrata vezetőjét június 2-án lőtte agyon otthonában egy akkor még ismeretlen tettes. A múlt hét végén vettek őrizetbe a gyilkossággal összefüggésben egy 45 éves férfit, aki neonáci csoportokkal is kapcsolatban állt.

Heiko Maas szociáldemokrata külügyminiszter pár órával korábban a Twitteren arra hívta fel a figyelmet, hogy „Németországnak terrorizmusproblémája van”. Mint fogalmazott: 12 ezer, erőszakra is hajlandó jobboldali szélsőséges van az országban, és közülük 450 embernek az ellenük kiadott letartóztatási parancs ellenére sikerült felszívódnia a hatóságok elől.

„Még jobban kell védekeznünk! Tapodtat sem engedhetünk a szabadság ellenségeinek!” – írta Maas.

„Izrael a mi balszerencsénk” — így kampányolnak a német neonácik

Az izraeli külügy tiltakozását fejezte ki a tüntetés engedélyezése miatt.