Minden ember hetente lenyel egy bankkártyányi műanyagot

Egy új tanulmány szerint egy ember körülbelül 5 gramm műanyagot nyel le egy héten. Két izraeli városnak már elege van, hogy belefulladnak a műanyagba, ezért szigorításokat vezetnek be. 

Az ausztrál Newcastle Egyetem tanulmánya szerint havi 5 gramm műanyagot nyel le egy átlagos ember — közölte a Jerusalem Post.

A műanyagrészecskék mindenbe belekerülnek, amit az emberek megesznek és megisznak. A tanulmányt a Természetvédelmi Világalap (WWF) rendelte. A szervezet ügyvezető igazgatója, Marco Lambertini szerint mindenki számára figyelmeztetés a felfedezés, hiszen nem csak a környezetet mérgezi az ember a műanyaggal, hanem saját magát is.

A tanulmány szerint a legnagyobb műanyagkoncentráció a vízben található. Az adat mind a palackozott, mind pedig a csapvízre vonatkozik. Amerikában kétszer annyi műanyag van a vizekben, mint Európában.

Sok műanyag található a sóban, a kagylókban és a sörben is.

Henderson-sziget, 2017. május 16. A világ egyik leginkább elhagyatott helyéről kiderült, hogy az egyik legszennyezettebb, 18 tonna, 38 millió darab szemetet találtak a szigeten, ami egyébként egy lakatlan hely. (MTI/EPA/IMAS/Jennifer Lavers)

Lambertini azt nyilatkozta:

„Ezt az egész világot érintő bajt csak akkor tudjuk kezelni, ha megoldjuk a műanyagszennyezés alapját adó problémát”.

Az igazgató szerint globális megoldásra van szükség.

Nemrég két izraeli város úgy döntött, hogy szigorítja a túlzott műanyag-használatot — számolt még be a Jerusalem Post.

Eilat és Herzlia úgy határozott, betiltja a tengerpartokon népszerű egyszerhasználatos műanyag termékeket. Az országnak ugyanis nagy problémája van a műanyaggal: Izrael partjainál az egyik legmagasabb a szemét koncentráció a Földközi-tengerben.

Mostantól a két városban tilos lesz eldobható műanyag termékeket vinni a strandokra, aki ezt mégis megteszi, annak büntetést kell fizetnie.

Herzlia városának új szabályozása része a „Műanyag nélküli város” kezdeményezésnek: a projekt több civil szervezetettel közösen indult 2018-ban a város és környezetének megtisztítására.

Eilat pedig nagy oktatási kampányba kezd, valamint ők is kitiltják a műanyagot a partokról és a strandon található boltokból is.

Eilat és Herzila a két első izraeli város, aki úgy döntött csatlakozik a globális mozgalomhoz, amely célul tűzte a műanyaghasználat felszámolását.

Greta és a zöld forradalmi rombolók

A világvégéről szóló látomások veszélyesek, mert abszolút felelőtlenségre és dühös rombolásra csábítanak. Krisztina Koenen publicisztikája.