Bezárathatják az Egyesült Királyság egyik legjobb zsidó gimnáziumát

A brit kormány alkalmatlannak nyilvánította az iskolát, amiért a lányokat és a fiúkat külön oktatja. 

A Manchester környéki King David High Schoolt a brit kormány oktatást szabályozó testülete, az Ofsted kimagasló kategóriából alkalmatlanba helyezte át — adta hírül a Manchester Evening Postra hivatkozva a Jewish Telegraphic Agency.

King David High School. Forrás: Wikimedia Commons

A kormányszerv szerint az iskola vallási okokra hivatkozva törvénytelenül szegregálja a diákokat, ami hátrányt okozhat számukra.

Az iskolavezetés tiltakozott a döntés ellen, mivel szerintük a kormány félreértelmezi a törvényeket.

A gimnáziumba 800 diák jár és ha egymás után több ellenőrzésen újra az „alkalmatlan” besorolást kapja, akkor szembe kell néznie a bezárás lehetőségével.

Sok ortodox iskola fenntartja a jogot, hogy külön oktassa a lányokat és a fiúkat. A King David High School állami fenntartású iskola.

Belgiumban is vannak állami fenntartású ortodox iskolák, ahol többször abból volt konfliktus, hogy a tanárok ellenezték a nemi felvilágosítást és az evolúció oktatását.

A brit példa újabb illusztrációja annak, hogyan támadják a világi hatóságok a szabad vallásgyakorlást Nyugat-Európában.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, Svédországban egy Chabad-rabbi családjának húszmillió forintnak megfelelő bírságot kell fizetnie, amiért otthon tanította a gyerekeit.

Hiába vizsgázott le 9 gyerek sikeresen  a svéd bíróság mégis megbüntette a családot.

Húszmilliós bírság otthonoktatásért egy svéd Chabad-családnak

Plusz 8,5 milliós eljárási költség a hosszú pereskedés végén, amelyben a svéd legfelsőbb bíróság megbüntette a göteborgi Alexander Namdar rabbit és családját.