Vezet a Likud, de a koalíció továbbra is kérdéses

Egy friss közvélemény-kutatás szerint, ha most tartanák az izraeli választásokat, akkor a Netanjahu vezette Likud 34 helyet szerezne a Knesszetben, a Kék-Fehér párt pedig 33-at, viszont a jobboldalnak Liberman nélkül csak 60 mandátuma lenne, ami nem elég a kormányalakításhoz – írja az ujkelet.live.

A Maagar Mochot 103FM rádió részére készített friss felmérése szerint, ha most lennének a választások, a Likud 34 széket kapna, az áprilisi 35 helyett. Riválisa, a Kék-Fehér párt 33-at a korábbi 35 helyett.

A többi párt eredménye a követezőképpen alakulna: Jiszráel Beitenu 8 (5), Sasz 8 (8), Jahadut Hatora 8 (8), Jobboldali Pártok Uniója 6 (5), Ta-al Hadas 6 (6), Munkapárt 4 (6), Merec 5 (4), Ra’am-Balad 4 (4), Új Jobb 4 (0).

A jobboldali és ultra-ortodox pártok összesen 68 helyet kapnának, de a mostani helyzetet kikényszerítő Avigdor Liberman vezette Jiszráel Beitenu párt nélkül csak 60 mandátuma marad a jobboldalnak, ami viszont ismét csak kevés a kormányalakításhoz.

A centrista és baloldali pártoknak az arabokkal együtt 52 széke lenne, ez szintén kevés.

A felmérés csütörtökön készült, 501 választó megkérdezésével, 4 százalékos hibahatárral.

A közvélemény-kutatás szerint, amennyiben Netanjahu kénytelen lenne lemondani az ellene folyó korrupciós vizsgálatok miatt, akkor a Likud-szavazók 33 százaléka Gideon Szá’ár-t, 29 százaléka Jiszráel Katz külügyminisztert, 16 százaléka Juli Edelstein Knesszet-elnököt, míg 6 százaléka Gilád Erdán közbiztonsági minisztert látná szívesen a miniszterelnöki poszton.

Politikai válság Izraelben: feladták a leckét Netanjahunak

Közös listák, kitöltött csekkek, jegesmedvék. Nagy Gabriella elemzése az izraeli belpolitikai válságról.

Miután Netanjahunak nem sikerült május 29-ig elsimítani a Jiszráel Beitenu és az ultra-ortodox pártok közötti vitát a besorozási törvénytervezetről, és kihirdetni az új kormányt, a képviselők megszavazták a Knesszet feloszlatását. Az új választásokat szeptember 17-én tartják.

A miniszterelnök a szavazás után Libermant tette felelőssé a történtekért, aki szerinte most már a “baloldali blokkhoz” tartozik.

Ha a Knesszet feloszlatását nem szavazták volna meg, Reuven Rivlin elnök megbízhatott volna egy másik képviselőt a kormányalakítással, bár nem valószínű, hogy bárki más képes lett volna létrehozni egy 61 székes minimális többségű koalíciót, így ez az opció is új választásokhoz vezetett volna.

Ettől függetlenül a Kék-Fehér párt úgy gondolta, mivel székeik száma megegyezik a Likudéval, járt volna nekik egy esély a kormányalakításra. A párt többször hangoztatta, hogy egy Netanjahu nélküli Likuddal hajlandóak lennének egy koalícióba ülni.

„Likud-Kék-Fehér kormányt fogunk kikényszeríteni, ez egy válságkormány lesz, nemzeti-liberális. Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, hogy megakadályozzuk az ultra-ortodox pártok bekerülését a kormányba… Az ultra-ortodoxok egy haredi-halachikus kormányt akarnak. Megdöbbenve láttam a versenyt Ganz és Netanjahu között, hogy melyikük tud többet engedni az ultra-ortodoxok javára.”

– mondta Liberman a 13-as csatornának.

Hozzátette: Netanjahu arra próbálja kihegyezni a kampányt, hogy ki lesz a miniszterelnök, pedig valójában az a kérdés, milyen kormány fog alakulni.

Később Facebookon azt írta, hogy pártja a legtöbb Knesszet széket szerző párt jelöltjét fogja támogatni, és az általa elképzelt koalíció, az ultra-ortodoxok és a kahanista Otzma Jehudit nélkül, az izraeli polgárok többségének akaratát fogja képviselni.

„Kibújt a szög a zsákból,” reagált a Likud.

„Liberman nyíltan kimondja, hogy hajlandó együttműködni Jáir Lapiddal és Ganz-cal, és kikényszerítené egy baloldali kormány létrehozását. Azok, akik jobboldali kormányt akarnak muszáj, hogy a Netanjahu vezette Likudra szavazzanak.”

– közölte a kormánypárt.

A Kék-Fehér szintén reagált az elhangzottakra.

„Ha Liberman levonja ezt a következtetést még az előtt, hogy ő és a pártja megszavazta a Knesszet feloszlatását, megkímélhették volna Izrael népét egy újabb szükségtelen választástól. De ahogy azt az északi sarkvidéken mondják, jobb később, mint soha.”

Ezzel Liberman korábbi nyilatkozatára utaltak, miszerint

„Bárki, aki hallotta az interjúkat a Kék-Fehér vezető tisztviselőivel, tisztában van vele, hogy az egyetlen esélyük a kormányalakításra jegesmedvékkel van az Északi-sarkon.”

A Sasz reagálva Liberman egységkormány ötletére azt mondta, a Jiszráel Beitenu nem lesz benne a következő kormányban.

“Liberman már nem releváns. Kimarad a következő kormányból. Végzett a jobboldallal, összezárt a ballal, és emiatt ideges, hisztérikus, és próbál szavazatokat szerezni, de el fog bukni, mint mindig. Liberman, aki egyszer ezt majd azt mondta, ismét bizonyította, hogy cinikus és megbízhatatlan politikus. Ez csak egy újabb Liberman vicceiből.”

– nyilatkozta az ultra-ortodox Sasz.

A másik ultra-ortodox párt, a Jahadut Hatora pedig elutasította a lehetőségét, hogy csatlakozzon egy Beni Ganz és Jáir Lapid vezette kormányhoz.

A párt vezetője, Jáákov Litzman helyettes egészségügyi miniszter az Israel Hayom újságnak azt nyilatkozta, hogy minden riport, ami a haredik és a Kék-Fehér közti tárgyalásokkal foglalkozik, nélkülözi a valóságot.

“Ahogy azt az előző választások előtt bejelentettük, majd a választások után megerősítettünk, elismételjük a soron következő választás előtt – a Jahadut Hatora Benjamin Netanjahut fogja javasolni miniszterelnöknek és csak olyan kormánynak kíván tagja lenni, amit Benjamin Netanjahu és a Likud vezet.”

– közölte a Jahadut Hatora, amely a februári kampányban kijelentette, hogy soha nem fog csatlakozni egy olyan kormányhoz, melynek Jáir Lapid (Kék-Fehér) is a tagja.

Netanjahu sokkhatás alatt, Izrael ősszel újra választ

A zsidó állam története során tegnap éjfélkor megtörtént az, amire eddig nem volt példa.