Mark Zuckerberg globális pénznemet akar – Mi baj lehetne ebből?

A Facebook 2020-ban bevezeti digitális valutáját a Librát. Zuckerberg terve, hogy az új pénznem betörjön a tech óriások elől nagyrészt elzárt pénzügyi piacra. 

Évek óta aggódnak a Wall Street mágnásai, hogy egy nap a Szilikon Völgy megrázza a pénzügyi szektort. A Facebook úgy hiszi ők hozzák ezt a földrengést – írja a The Economist. 

Forrás: Wikimedia Commons

A cég 2020-ban indítja digitális pénznemét a Librát. Zuckerberg korábban már próbálkozott azzal, hogy bevezesse, hogy a felhasználók a chaten keresztül fizessenek. Ez azonban megbukott.

Furcsa lenne ha bárki a Facebookra akarná bízni a pénzét ismerve a cég előéletét. A Facebook ugyanis rendszeresen eladta felhasználói személyes adatait cégeknek, sőt politikai kampányoknak is.

Ennek ellenére a The Economist szerint lehet, hogy sikeres lesz a vállalkozás. 24 vállalat már jelentkezett, hogy befognak állni a pénznem mögé.

Ha a Facebook 2,4 milliárd felhasználója mind elkezdené a Librát használni, akkor a világ egyik legnagyobb pénzügyi entitásává válna. Ez fogyasztói forradalmat indítana, de elbizonytalanítaná a pénzügyi rendszert és csökkentené a nemzetek gazdasági szuverenitását.

A Facebook elsősorban a saját túlélését akarja biztosítani. Kínában már mindenki használja a chaten keresztül utalást biztosító applikációt. Amerikában azonban még mindig 18 milliárd csekket írnak egy évben. A transzferköltség a bevételek 5%-át eszi meg. A hitelkártyák pedig a 30 milliárdot akasztanak a transzferekkel. Egy digitális pénznem teljesen felborítaná ezt a rendszert.

Ha a Libra sikeres lesz, akkor Mark Zuckerberg hatalma nagyobb lesz, mint bármely választott vezetőé a világon. Hiszen nem csak minden felhasználó személyes adatait, barátait, családját fogja figyelemmel követni a cég algoritmusa, hanem ezentúl minden pénzügyi lépésükről is tudni fog.