„Média-dzsihád”: a YouTube letiltotta az ismert iszlámkritikust

Előzetes figyelmeztetés nélkül megszüntették Hamed Abdel-Samad tévécsatornáját – adta hírül az érintett saját, még működő Facebook-oldalán.

„A YouTube lezárta a csatornámat!” – tudatta Németország egyik legismertebb iszlámkritikusa Facebook-oldalán. Az egyiptomi származású Hamed Abdel-Samad szarkasztikusan megjegyezte: „Az iszlamisták meg akarnak ölni, el akarnak hallgattatni,a YouTube pedig teljesíti ezt a kívánságukat”.

A világ legnagyobb videómegosztó platformja ugyanis minden előzetes értesítés nélkül törölte Abdel-Samad „Hamed.TV” nevű csatornáját, amelyen az író és politikai elemző elsősorban az arab világban élő muszlimokat szólította meg, velük igyekezett párbeszédet folytatni.

„Hívő muszlimokkal, világiakkal és ateistákkal vitattam meg az iszlám világ problémáit. Ezen a csatornán tettem közzé egy felhívást fiatal muszlimoknak, amelyben óvtam őket az Iszlám Állam terrorista propagandájától. A csatornámnak 120 ezer előfizetője van, és 25 millió kattintást ért el. De ez nem érdekli a YouTube-ot” – írja a szerző.

Fotó: Wikimedia Commons

Abdel-Samad ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a YouTube békén hagyja azokat az iszlamista csatornákat, amelyek erőszakra és gyűlöletre szólítanak fel, és ezzel az iszlamisták „média-dzsihádját” segíti elő.

A Tichys Einblick német konzervatív-liberális folyóirat a hírről beszámolva megjegyzi: az iszlámkritika Németországban egyenesen életveszélyessé vált, „jogmentes, iszlamista terek képződtek, a melyeket az állam és a YouTube is megvéd”.

„Az állítólagos muszlimellenes rasszizmus rég nyomásgyakorló eszközzé vált, hogy uralmi rendszereket védjen és a kritika és elemzés bármely formáját ellehetetlenítse. Ezzel a bunkósbottal igyekeznek elhallgattatni a kritikusokat, és a nyomasztó az, hogy ez működik is” –

idézi a szerzőt a folyóirat online kiadása.

Az 1972-ben Egyiptomban, egy szunnita imám fiaként született Hamed Abdel-Samad az egyik legismertebb németországi iszlámkritikus. 23 évesen jött Németországba, egyetemi évei alatt még a Muszlim Testvériség tagja volt. Ateistává válva politikatudományt tanult, disszertációját az egyiptomi tankönyvek zsidóságról alkotott képéről írta.

Meggyőződése, hogy az iszlám szélsőségesség és terrorizmus az „iszlám lényegéből” ered –  szövegeiből, hódításainak történetéből, alapítójától és annak ideológiájából –, és hogy a probléma nem csak a visszatérő ISIS-tagokkal van, hanem „a radikalizálódás több szintű rétegeivel” is, amelyeket a kormányzati és iszlám struktúrák nem képesek kezelni – idézi őt a radikális Dzsihádfigyelő blog.

Egyiptomi újságíró kritizálta az iszlamizmussal szemben toleráns Nyugatot

Hamel Abdel-Samad egyiptomi újságíró szavait, melyeket Box of Islam nevű online műsorában mondott el március 25-én, a MEMRI TV fordította le.

„Az ISIS semmit mást nem tesz, mint amit anno Mohamed és utódai tettek: fegyverek használatával és népek leigázásával hoztak egy ideológiát a világba. Egyiptomiként soha nem születhettem volna muszlimnak, ha Mohamed utódai nem viselkedtek volna úgy, mint az ISIS. Ugyanez igaz Marokkóra, Iránra és valójában mindenhol, ahol az iszlám elterjedt. Az iszlám teljes története a hódítás története”

nyilatkozta egy tévéműsorban.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a YouTube a közelmúltban hivatalos blogján jelentette be: nagy tisztogatásba kezd, hogy eltüntesse a „gyűlöletkeltő” tartalmakat. Csakhogy az Egyesült Államokban nincsenek olyan jellegű gyűlöletbeszéd-törvények, mint Európában. Így az, hogy mi számít gyűlöletnek, azt a cég programozói dönthetik el.

És nem a YouTube az egyetlen, amely a konzervatívokat célozza meg, a Twitter és a Facebook is hasonló praktikákkal él.

Lecsapnak a világmegváltó cenzorok a konzervatívokra

Mindig úgy a legkönnyebb visszaélni a hatalommal, ha azok, akik így tesznek, azt hiszik, a jó ügy érdekében cselekednek. Hajdú Tímea írása.