Majdnem száz atombombája van Izraelnek a svédek szerint

Hivatalosan Izrael évtizedek óta nem kommentálja az ilyesmit. Nem hivatalosan elsősorban az iráni iszlamista rezsim folyamatos fenyegetései miatt tartja készenlétben arzenálját.

A SIPRI svéd kutatóintézet új jelentése szerint Izrael hozzávetőlegesen száz nukleáris robbanófejjel rendelkezik. A közel-keleti térségben csak Izrael birtokol atomfegyvereket, de ezt hivatalosan máig sem nem erősítik meg, sem nem cáfolják.

Az intézet úgy tudja, Izraelnek harminc úgynevezett gravitációs bombája van, amelyeket atomfegyverek szállítására is alkalmas vadászgépek tudnak magukkal vinni. Ezenkívül ötven olyan robbanófeje is van, amelyeket földi ballisztikus rakéták képesek célba irányítani. Ilyen például az 5500 kilométer hatótávolságú Jerikó III.

Izrael egyik leféltettebb titka, a dimónai atomreaktor (fotó: The Times of Israel)

A békekutató intézet jelentése szerint Izrael ezenkívül módosította német Delfin-osztályú tengerelattjáró flottáját, hogy nukleáris cirkálórakétákat is tudjon hordozni, és így képes legyen a tengerről is válaszcsapást mérni.

Hogy a „közel száz” robbanófej hogyan áll össze, a beszámolóból nem derül ki, hiszen ugyanezeket a részleteket közölte a SIPRI már korábban is, de akkor is csak 80 volt a végösszeg. 2015-ben az Institute For Science and International Security azt az adatot közölte – izraeli forrásokra hivatkozva -, hogy a zsidó államnak 115 nukleáris robbanófeje és 660 kiló plutóniumja van.

Más szervezetek, mint például az amerikai Nuclear Threat Initiative aktuális becslése szerint Izrael elegendő plutóniumot állított elő ahhoz, hogy 100-200 nukleáris robbanófejet ellásson vele. Köztudomású, bár Izrael folyamatosan cáfolja, hogy Izrael nukleáris tevékenysége elsősorban a dimónai atomreaktorhoz kötődik, és nem sokkal az 1967-es háború előtt kezdődött. A zsidó állam nem írta alá az atomsorompó-egyezményt, és nem enged nukleáris ellenőröket Dimónába.

Mint a Hetek korábbi cikkének szerzője emlékeztet, az izraeli atomprogram teljes titokban indult, és így is maradt. „Jellegét és célját azonban jól jellemzi az izraeli Atomenergetikai Bizottság elnökének, Ernst Bergmannak a kijelentése:

‘Nem fognak még egyszer bárányokként a vágóhídra vezetni bennünket.’ „

Hivatalosan nyolc állam birtokol atomfegyvert a világon: az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína, India, Pakisztán, Észak-Korea, valamint (nem hivatalosan) Izrael. A zsidó állam elsősorban az iráni iszlamista rezsim folyamatos fenyegetései miatt tartja készenlétben arzenálját.

Iránnak tíz nap múlva több dúsított uránja lesz, mint azt a 2015-ös alku engedné

Irán így akarja lépésre kényszeríteni a nyugati hatalmakat.