Iránnak tíz nap múlva több dúsított uránja lesz, mint azt a 2015-ös alku engedné

Irán bejelentette hétfőn, hogy az utóbbi időben megsokszorozta urándúsítási tevékenységének ütemét, így tíz nap múlva készlete az enyhén dúsított uránból meg fogja haladni azt a mennyiséget, amelyet a nagyhatalmakkal 2015-ben kötött megállapodás enged neki — írja az MTI.

Haszan Róháni iráni elnök májusban közölte, hogy országa megkezdi a nukleáris megállapodás részleges felmondását amiatt, hogy az Egyesült Államok tavaly egyoldalúan teljesen felmondta azt a maga részéről, és újra szankciókat vezetett be Irán ellen.

Hozzátette, hogy ha a többi aláíró ország — elsősorban az európaiak — 60 napon belül nem védi meg Iránt az amerikai szankcióktól, akkor elkezdik az urán nagyobb ütemű dúsítását.

Róháni szombaton figyelmeztetett, hogy folytatják ezt a tevékenységet, ha nem kapnak „pozitív jelzéseket” a szerződésben részes országoktól.

Az iráni atomenergia-ügyi szervezet szóvivője hétfőn az állami tévének nyilatkozva azt mondta: megnégyszerezték a dúsítás ütemét, sőt, nemrég még jobban felgyorsították, így 10 nap múlva készletük a 3,67 százalékosra dúsított urán-hexafluoridból meg fogja haladni a 300 kilogrammot, a 2015-ös szerződés által megszabott felső korlátot. „De van még idejük a nyugati országoknak a cselekvésre, noha közvetve jelezték már, hogy képtelenek rá”.

„Ne számítsanak arra, hogy a 60 nap letelte után kapnak újabb 60 napot” — jelentette ki Behrúz Kamalvandi.

Az európai aláírók — Nagy-Britannia, Franciaország és Németország — tavaly megígérték Teheránnak, hogy kidolgoznak egy mechanizmust, amellyel meg lehet kerülni az Irán elleni amerikai kereskedelmi szankciókat, de ebben nem történt sok előrelépés, az európai magáncégek fokozatosan felmondják az együttműködést Teheránnal.

A nukleáris megállapodásnak az a kitétele, hogy Irán nem tárolhat 300 kilogrammnál többet az enyhén dúsított uránból, azt a cél szolgálta, hogy legalább egy évbe teljen neki atombomba előállításához szükséges mennyiségű hasadóanyag felhalmozása.

Belehúzott az urándúsításba Irán

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, a perzsa állam beváltotta fenyegetéseit és jelentősen növelte dúsítási tevékenységét.