Az ENSZ bemutatott a gyűlöletbeszédnek

A világszervezet főtitkára, António Guterres globális akciótervet mutatott be a gyűlöletkeltő üzenetek térnyerésének megfékezésére az interneten és a közösségi oldalakon.

A gyűlöletbeszéd „közvetlen támadás az alapértékeink – a tolerancia, a befogadás és az emberi jogok, illetve az emberi méltóság tisztelete – ellen”

— hangsúlyozta Guterres.

Az akcióterv elsődleges célja, hogy azonosítsa a gyűlöletkeltőket és azokat, akik a leghatékonyabban képesek megfékezni ezeknek az üzeneteknek a terjedését. Emellett megelőző céllal különféle képzéseket tennének elérhetővé. A kezdeményezések között szerepel az is, hogy ellentétes nézőpontú embereket és csoportokat hozzanak össze valódi és virtuális találkozókon véleményeik megvitatására. Az ENSZ a hagyományos média mellett a közösségi oldalakat is bevonná az erőfeszítésbe.

„A gyűlöletbeszéd olyan kihívás, amely ellen egyetlen ország sem védett”

— hívta fel a figyelmet az akciótervet kidolgozó Adama Dieng, aki egyben a népirtások elkerüléséért felelős ENSZ-különmegbízott.

Lecsapnak a világmegváltó cenzorok a konzervatívokra

Mindig úgy a legkönnyebb visszaélni a hatalommal, ha azok, akik így tesznek, azt hiszik, a jó ügy érdekében cselekednek. Hajdú Tímea írása.

Guterres rámutatott, hogy világszerte megfigyelhető az idegengyűlölet, a rasszizmus, a nőgyűlölet, az antiszemitizmus és a muszlimellenesség növekedése.

A gyűlöletbeszéd „egymás ellen uszít csoportokat, hozzájárul az erőszakhoz és a konfliktusokhoz, és aláássa a béke, a stabilitás és a fenntartható fejlődés érdekében tett erőfeszítéseinket”

— kifogásolta.

A gyűlöletkeltés vezetett egykor a holokauszthoz, és előfutára volt a közelmúltban a Srí Lanka-i keresztény, az új-zélandi muszlim vagy a pittsburghi zsidó imahelyeken elkövetett merényleteknek.

„A gyűlöletbeszéd új csatornákon keresztül a korábbinál sokkal több embert ér el, és teszi mindezt fénysebességgel”

— húzta alá az ENSZ-főtitkár. „Éppen ezért szükséges, hogy mindannyian – az ENSZ, a kormányok, a technológiai vállalatok és az oktatási intézmények – még többet tegyünk ellene” – tette hozzá.

Macron és Zuckerberg szerint államilag kell lépni a gyűlöletbeszéd ellen

A francia elnök és a Facebook elnök-vezérigazgatója másfél órán át tárgyalt az internetes gyűlöletbeszéd elleni küzdelemről.