Létezik-e zsidó viselkedésmód?

Teszi fel a kérdést Megyeri András Jonatán írásában.

Létezik-e, és ha igen, mi a zsidó viselkedésmód lényege — ez az a kérdés, amit a Lekvár és JAM nevű blog szerzője felvetett annak az ügynek a kapcsán, amit Schmidt Mária múlt heti interjúja indított útnak. Schmidt ugyanis nemrég az amerikai Gateway Punditnak beszélt Soros György kapcsán:

Tudja, az apját, Soros Tivadart katolikusként vették nyilvántartásba, amikor 1916-ban hadifogságba került. Nem tudom, hogy valóban zsidó-e. Miért venné vissza valaki a zsidó vallást az 1930-as években? Sosem viselkedett zsidóként. Egy rejtély számomra.” 

Habár az idézetet a hazai média is több platformon közölte — így a szerző által hivatkozott Radnóti Zoltán neológ rabbi is foglalkozott a Magyar Narancsban a szerinte értelmetlen „zsidó viselkedés” kifejezéssel –, Megyeri szerint ő fel sem kapta a fejét a mondaton, mert nem lát benne túl sok kivetnivalót. Szerinte a kérdéskör amúgy is megragadható elemekből áll:

„Eddig azt hittem, hogy zsidós viselkedés olyan értékeket foglal magába, mint a zsidó hagyományok tisztelete, a zsidó örökség támogatása — legyen szó vallásról, kultúráról vagy bármi másról –, ha valaki jót akar saját népe gyermekeinek, ha valaki támogatja, védi és óvja a zsidó államot, ha valaki aggódik zsidó hitsorsai/testvérei (vagy nevezd ahogy akarod) jóléte és biztonsága iránt és hasonlók”

— fogalmazott Megyeri, aki szerint Soros György nem úgy tűnik, hogy megfelel a fentieknek, amiért „Izrael ellenes, komoly összegekkel patronálja a BDS mozgalmat, a zsidó közösségeket fenyegető migrációt támogatja”.

A teljes írás a szerző blogján olvasható.