Katar izraeli engedélyt kapott, hogy 27 millió euróval támogassa Gáza lakosait

Katar mintegy 27 millió euró (8,4 milliárd forint) támogatást nyújtott a Gázai övezet nehéz körülmények között élő lakosságának — közölte a palesztin sajtó hétfőn az MTI szerint.

Mohammed al-Amadi, az emírség képviselője a nap folyamán nyert bebocsátást az Ereznél lévő határállomáson a terroristák által uralt, palesztinok lakta területre.

Sajtóértesülések szerint Izrael azért engedi a pénzszállítmányt, mert ettől a feszült biztonsági helyzet enyhülését várja. Már több mint egy éve rendszeresek a Hamász által szervezett tüntetések az övezetet Izraeltől elválasztó határkerítése mentén.

Úgy tudni, a mostani támogatásból százezer nélkülöző családnak nyújtanak segítséget. A családonként 27 ezer forintnak megfelelő összeg szétosztása hétfőn kezdődött. Ezen felül 2,8 milliárd forintnak megfelelő összeggel az ENSZ rövid távú munkahelyteremtő programját támogatják, illetve ugyanekkora összeget fizetnének izraeli üzemanyag szállítmányokért.

Katar május elején jelentette be, hogy 480 millió dolláros (közel 140 milliárd forintos) pénzsegélyt ad a palesztinoknak, részben a Gázai övezetnek, részben az 1967 után izraeli fennhatóság alá került területek egy részén kormányzó Palesztin Hatóságnak.

A Hamász terrorszerv által uralt Gázai övezetben mintegy kétmillió ember él nehéz körülmények között, több mint hatvan százalékos a munkanélküliség, és hiányt szenvednek a megfelelő ivóvízben és a villamos energiában is.

Izrael és Egyiptom több mint egy évtizede blokádot vezetett be a terrorista Hamász uralta övezet ellen biztonsági megfontolásokból.

Katar jó kapcsolatot ápol az övezetet vezető terrorszervezettel.

Az arabokat jobban érdekli a palesztin Marshall-terv, mint a palesztinokat

Egyiptom, Jordánia és Marokkó a palesztin bojkott ellenére elmennek Bahreinbe arra az Amerika vezette konferenciára, ami a palesztin gazdaság élénkítését célozza meg.