Izraeli zászlót égetett gyerekként, ma a zsidó állam rendőrségében szolgál

Zalman Schwartz gyerekként egy élesen Izrael-ellenes ortodox zsidó szekta közegében nőtt fel, majd története óriási fordulatot vett.

Gyerekkorában arra tanították, hogy egy zsidónak tilos Izraelben élnie, és az ország ellen tüntetéseket is kell szervezni. Engedelmeskedve környezetének, Zalman Schwartz rendszeresen demonstrációkra járt, és attól sem riadt vissza, hogy a zsidó állam lobogóját lángra gyújtsa.

A most 22 éves fiatalember jelenleg mégis az izraeli határőrség tagjaként szolgál, és már egy terrortámadás elhárításán is sikeresen túl van. Arról, hogy miként történt fordulat az életében, egy izraeli lapnak mesélt el részleteket, amiket az Vosizneias is közölt oldalán.

Zalman Schwartz.

New York egyik zsidó negyedében nőtt fel, és családjával a Neturei Karta tagjaiként éltek Monsey-ban. Az élesen Izrael-ellenes ortodox zsidó szekta tanításait követve Schwartz abban hitt, hogy Izraelnek nem lenne szabad léteznie mai formájában. Noha elégedetten emlékszik vissza gyerekkorára, elmondása szerint mindig kissé kívülállónak érezte magát saját közösségében — ahonnan 14 éves korában meg az első lépést a kitörésre. Öt évvel később Schwartz már Izraelbe költözött, és a határrendőrség (Magav) soraiba is belépett.

„Izrael gyűlöletére tanítottak, de amikor idejöttem, akkor rádöbbentem, hogy minden, amit mondtak az országról, nagyon messze áll az igazságtól.”

— fogalmazott Schwartz, aki egy különleges emlékét is kiemelte:

„Eljöttem a Falhoz, és láttam az ott álló katonákat, és azt, ahogy mindenféle zsidó odagyűlt a szenthelyre — és ennek én is részese akartam lenni.”

Beszámolója szerint korábban sosem hitte volna, hogy egyszer Izrael védelmében fog szerepet vállalni, de úgy érzi, hogy megtalálta a helyét.

„Ébredés után minden nap a fekete-fehér ruhám helyett már a rendőrségi öltözetemet veszem fel. A jeruzsálemi események közepette büszkeséggel tölt el, hogy én lehetek az az ember, aki biztosítja másoknak a lehetőséget ahhoz, hogy szabadon sétálgassanak. Ez a legjobb érzés a világon”.

Schwartz ugyanakkor arról is mesélt, milyen nehéz pillanatokat él át, amikor olyan zsidókkal találkozik, akik ellenségesek Izraellel. Történetével, reméli, másoknak is megmutathatja, hogy a gyűlölet helyett bárki otthonra találhat a zsidó államban.

„Szeretném, ha tudnák, hogy itt be fogják fogadni őket. Nincs okuk a félelemre, és jobb, ha a szívükre hallgatnak”.

Amit szabad Mosénak, nem szabad Ahmednek

Lehetséges-e legitimnek tekinteni Izrael zsidó kritikáját, és közben elítélni a nem-zsidó „anticionizmust”?