Zsidók százai készülnek alijázni, hogy Trump-magaslaton lakhassanak

Elárasztotta a kanadai és amerikai zsidók érdeklődése a helyi önkormányzatot, mert mind a Golánon most létrehozott Trump-magaslaton (Ramat Trump) szeretnének lakni — írja az Israel Hayom.

Az izraeli kormány különleges ülést tartott a Golán-fennsíkon, hogy lefektessék az alapkövét Trump-magaslatnak, egy új izraeli településnek, amely az amerikai elnök után kapta a nevét.

A földmunkák pár napja kezdődtek el, a bejáratnál épített feliratot vasárnap leplezték le. David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete is részt vett az avatáson.

fotó: EPA/ATEF SAFADI

Gesztusként, amiért Trump elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett, Netanjahu már korábban bejelentette, hogy egy újonnan létesülő közösséget Trumpról fognak elnevezni a Golánon.

Amint ez nyilvánosságra került, a Golánon működő önkormányzatot elárasztották az érdeklődő megkeresések. Az elmúlt pár hétben pedig még több érdeklődő kereste őket, amikor kiderült, hogy a település helye a Golán-fennsík északi részén lesz.

„Több százan kerestek minket, sok zsidó Kanadából és az Egyesült Államokból. Azt mondják, alijázni szeretnének és az új Trump-városban lakni”

— mondja Haim Rokach, a helyi hivatal elnöke.

„Érezhető az érdeklődés növekedése az összes, Golánon lévő közösség iránt, nem csak ezt az újat keresik, de a hihetetlen érdeklődés az elnevezés bejelentése után kezdődött. Most már néhány jelentkezőt a többi közösséghez irányítjuk a Golánon”

— tette hozzá.

Múlt hónapban az Israel Hayom már beszámolt róla, hogy a Trump-magaslat lehetséges lakóninak egy csoportja már készíti a költözés terveit. A csoport 24 családból áll és fiatal párokból, 21 és 42 éves kor között.

Trump hivatalosan is elismerte Izrael fennhatóságát a Golán felett

Az amerikai elnök Benjamin Netanjahu jelenlétében írta alá a dokumentumot.