Antiszemita botrányba keveredett a Berlini Zsidó Múzeum

Az elmúlt időszak eseményei után a német zsidóság egyik vezetője azt is megkérdőjelezte, jogos-e a zsidó szó a múzeum nevében.

Lemondásáról tett bejelentést pénteken Peter Schäfer, a Berlini Zsidó Múzeum igazgatója, a „további károk elkerülése érdekében” — olvasható a Jerusalem Post cikkében, ami emlékeztet: egy héttel ezelőtt az intézmény Twitter-bejegyzésében egy baloldali német lap írását osztotta meg követőivel, amelynek szerzője annak a határozatnak a visszavonására szólította fel a Bundestag tagjait, ami antiszemitizmusnak minősítette az amúgy nyíltan Izrael-ellenes BDS mozgalmat.

A berlini múzeum megnyilvánulásáért Katharina Schmidt-Narischkin szóvivőt tartják felelősnek, akit azóta elbocsátottak.

Az intézmény vezetőségét azért is többen kritikával illették a múltban, mert szerintük a Jeruzsálemről szóló kiállítás meglehetősen egyoldalúan — a zsidóság szerepét lebecsülve — mutatta be mindeddig.

Márciusban pedig Schäfer meghívására az iráni rezsim egyik képviselője, Seyes Ali Moudzsani tett látogatást a múzeumban.

Habár néhány héttel ezelőtt megbánásról beszélt Schäfer, márciusban még úgy tűnt, hogy örömmel fogadta a perzsa férfit, aki azt próbálta meg bebizonyítani, hogy az anticionizmus nem antiszemitizmus.

Az NGO Monitor igazgatója, Gerald Steinberg professzor elsőként 2012-ben használta a „zsidó-ellenes múzeum” kifejezést a berlini intézménnyel összefüggésben — azt követően, hogy ott vendégül látták Judith Butler BDS-aktivistát is, aki 2006-ban még a Hezbollah és Hamász terrorszervezetek melletti szimpátiájának adott hangot.

Németország valamiért nem tekinti terrorszervezetnek a Hezbollah-t

A főáramú pártok mind leszavazták az AfD javaslatát a libanoni terroristák „politikai szárnyának” betiltásáról.

A botrányos eseménysorozatokat látva Dr. Josef Schuster, a közel 100 ezer taggal bíró Német Zsidók Központi Tanácsának elnöke is felháborodását fejezte ki:

„Ami sok, az sok”

— mondta a zsidó vezető, aki szerint a Berlini Zsidó Múzeumban teljesen „elszabadult”.

„Ilyen körülmények között el kellene gondolkozni, hogy a ‘zsidó’ szó egyáltalán megállja-e a helyét ebben az esetben”

— tette hozzá a legutóbbi Twitter-bejegyzés kapcsán.

Peter Schäfer pénteki lemondását követően helyettese, Martin Michaelis veszi át a vezetést. „Minden érintett felelősnek azon kell most dolgoznia, hogy a Berlini Zsidó Múzeum ismét a tartalmi ügyekre tudjon fókuszálni a munkájában”

— szólalt meg az ügyben Monika Grütters, Németország kulturális minisztere.

Németország továbbra is palesztin államot szeretne

Heiko Maas külügyminiszter egy nappal azután nyilatkozta ezt, hogy az Egyesült Államok izraeli követe ellentétes értelemben nyilatkozott.