Putyin: egyre rosszabb a kapcsolatunk Amerikával

Az orosz elnök szerint hanyatlóban Oroszország és az Egyesült államok viszonya. Amíg Moszkva Pekinggel, addig Trump a lengyelekkel szövögeti erősebbre a kapcsolatát.

Oroszország és az Egyesült Államok viszonya egyre rosszabb, de Moszkva arra számít, hogy a G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján, mások mellett az amerikaiak közreműködésével, sikerül majd megoldást találni a világgazdaság problémáira

— jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy mai televízióinterjúban.

Szerinte ezzel szemben hazája és Kína együttműködése példátlanul magas szintre jutott. Putyin úgy véli, a két ország jó viszonya jelentősen hozzájárul az általános békéhez és biztonsághoz.

Peking, 2019. április 26.
Vlagyimir Putyin orosz államfő (b) a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott tárgyalás közben Pekingben 2019. április 26-án.
MTI/EPA/Kyodo/Pool/Kenzaburo Fukuhara

Sajnos semmi ilyet nem tudunk elmondani az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyunkról. Ez hanyatlik és egyre rosszabbá válik.

— fogalmazott az elnök, aki hangsúlyozta, hogy a nemzetközi gazdasági együttműködés több évtizedes szerkezetének lerombolását célzó oroszokat érő szankciós lépések súlyos károkat okoznak „a gazdasági tevékenység minden részvevőjének”.

Ugyancsak az MTI jelentette, hogy Washingtonban az amerikai és a lengyel elnök új hadászati megállapodást kötött. Ennek értelmében

mintegy 1000 újabb amerikai katonát küldenek lengyel támaszpontokra, ahol az MQ-9 felderítő-csapásmérő, pilóta nélküli repülőgépekből álló századot fogják erősíteni.

Az Egyesült Államoknak szándékában áll megosztani a repülőszázad felderítése során szerzett információkat, amennyiben ezt szükségesnek találja a védelmi feladataink végrehajtása céljából — áll Donald Trump amerikai és Andrzej Duda lengyel elnök közös nyilatkozatban.

Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

A megegyezésben egy amerikai hadosztály-parancsnokság, több kiképzőközpont, katonai repülőtér és az amerikai csapatok állomásoztatásához szükséges infrastruktúra kiépítéséről is szó van. Az MQ-9 Reaper korszerű, pilóta nélküli felderítő és csapásmérő drón. Turbópropelleres motorja tízszer erősebb a „kistestvérének” tekintett MQ-1 Predatorénál.

Trump azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilencven napon belül teljes vízummentességet biztosít a lengyel állampolgároknak.