Kezdik megszeretni Trumpot a New York-i zsidók

 A New York-i zsidók magas százaléka újraválasztaná a republikánus elnököt. Ez váratlan fordulat miután az elmúlt 100 évben csak demokrata jelölteket támogattak.

Úgy tűnik Trump Izraelbarát lépései politikailag is kezdenek kifizetődőek lenni a republikánus elnök számára. A Siena College által kiadott felmérés alapján a megkérdezett New York-i zsidók 40%-a újraválasztaná Donald Trumpot – számolt be a BoroPark24.

Más csoportok a demokrata New York-tól elvárható elutasítással választoltak Trump újraválasztására. Ha a felmérés lefedi a valóságot, akkor ez mindenképpen meglepő, hiszen a New York-i zsidóság akkor is mindig a demokrata elnökjelöltre szavazott, ha a republikánus ellenfél kimondottan Izraelpárti volt.

Az elmúlt évszázadban a zsidók szigorúan csak a Demokrata Pártra szavaztak. Trump 2016-ban mindössze a szavazatuk 24%-át kapta, ami kevesebb volt, mint Romney 2012-es 30%-a, de több mint John McCain 21%-os eredménye 2008-ból.

Trump Izraelbarát döntései mellett a váltáshoz az is hozzájárulhat, hogy a demokrata oldalon és a pártban is egyre több az antiszemita botrány. Ráadásul úgy tűnik a Demokrata Párt kezd távolodni eddigi Izraelbarát álláspontjától.

A felmérés szerint a New York-i zsidóság 49%-a tekint pozitívan Trump elnökségére, míg 51% továbbra sem támogatja az elnököt.  Trump megelőzi Bill de Blasio-t New York polgármesterét, aki mind a zsidók, mind az egész lakosság körében népszerűtlenebb, mint Trump. Blasio hatalmas népszerűtlensége ellenére is elindul a demokrata elnökjelöltségért.