Kiterjesztett valóság: Háború a hálószobádban

Egy olyan mobil alkalmazás készült, aminek segítségével szemtanúk, köztük Anne Frank két egykori barátnője, a kiterjesztett valóságban mesélik el milyen volt életük a háborúban. 

A német közszolgálati csatorna egy olyan alkalmazást fejlesztett ki, amely három gyermek szemtanú szemén keresztül mutatja be milyen volt az élet és halál Londonban, Kölnben és Leningrádban a második világháború alatt. Mostantól Anne Frank történetével bővül az alkalmazás – számolt be a WDR.

Az alkalmazás az úgynevezett kiterjesztett valóság (AR = Augmented Reality) technológiát használja, ami a valóságos környezetre vetíti a virtuális valóságot.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A WDR vezérigazgatója így nyilatkozott az új bővítményről:

„Anne testesíti meg a jó és a rossz közötti harcot, és emlékeztet minket a német történelem legsötétebb fejezetére. (…) A mi felelősségünk, hogy életben tartsuk az emlékét.”

Az alkalmazás Anne két egykori barátnője szemén át a kiterjesztett valóság segítségével mutatja be a tragikus ikonná vált lány történetét. Jacqueline van Maarsen 12 éves volt, mikor találkozott Anne Frankkel az amszterdami Zsidó Gimnáziumban. Jelen volt, mikor a születésnapi ünnepségen  Otto Frank átnyújtotta a később híressé váló naplót a lányának. „Nagyon szerette az életet, és annyira élvezte azt a kicsi, rövid életet, ami adatott neki – emlékezett vissza Jacqueline.

90 éve született Anne Frank

Világhírűvé vált naplója emléket állít milliónyi sorstársának, akiknek a története ugyanolyan hirtelen szakadt meg, mint Anne jegyzetei.

Hannah Goslar már általános iskolában ismerte Anne-t. Mialatt Frankék bujkáltak a Goslar családot elkapták a németek. Hannah és Anne a Bergen-Belsen-i koncentrációs táborba találkozott újra.

„Egy megtört ember volt. Nagyon szomorú volt és teljesen elvesztette a reményt. Iszonyú

– így emlékezett vissza Hanna Goslar a találkozásra.

A két hölgy beleegyezett, hogy felvegyék őket és rögzítsék az emlékeiket a jövő generációi számára.  A „WDR AR 1933-1945” alkalmazás hologram szerűen belehelyezi a felhasználó saját környezetébe Anne Frank iskolatársait. Így a néző saját szemén át láthatja, milyen volt a háború alatti élet.

Az alkalmazást már 180 ezren töltötték le. Az alkalmazást oktatási eszköznek fejlesztették a Düsseldorf Egyetemen.

Az angol nyelven is elérhető program letölthető iOS és Android készülékekre is.