Kiterjesztett valóság: Háború a hálószobádban

Egy olyan mobil alkalmazás készült, aminek segítségével szemtanúk, köztük Anne Frank két egykori barátnője, a kiterjesztett valóságban mesélik el milyen volt életük a háborúban. 

A német közszolgálati csatorna egy olyan alkalmazást fejlesztett ki, amely három gyermek szemtanú szemén keresztül mutatja be milyen volt az élet és halál Londonban, Kölnben és Leningrádban a második világháború alatt. Mostantól Anne Frank történetével bővül az alkalmazás – számolt be a WDR.

Az alkalmazás az úgynevezett kiterjesztett valóság (AR = Augmented Reality) technológiát használja, ami a valóságos környezetre vetíti a virtuális valóságot.

KRIEGSKINDER – Augmented Reality Doku zum Zweiten Weltkrieg

Anne aus Köln, Vera aus London und Emma aus Leningrad gehören zu den letzten Zeitzeugen des Zweiten Weltkriegs. Als „Kriegskinder” waren sie Tod und Zerstöru…

A WDR vezérigazgatója így nyilatkozott az új bővítményről:

„Anne testesíti meg a jó és a rossz közötti harcot, és emlékeztet minket a német történelem legsötétebb fejezetére. (…) A mi felelősségünk, hogy életben tartsuk az emlékét.”

Az alkalmazás Anne két egykori barátnője szemén át a kiterjesztett valóság segítségével mutatja be a tragikus ikonná vált lány történetét. Jacqueline van Maarsen 12 éves volt, mikor találkozott Anne Frankkel az amszterdami Zsidó Gimnáziumban. Jelen volt, mikor a születésnapi ünnepségen  Otto Frank átnyújtotta a később híressé váló naplót a lányának. „Nagyon szerette az életet, és annyira élvezte azt a kicsi, rövid életet, ami adatott neki – emlékezett vissza Jacqueline.

90 éve született Anne Frank

Világhírűvé vált naplója emléket állít milliónyi sorstársának, akiknek a története ugyanolyan hirtelen szakadt meg, mint Anne jegyzetei.

Hannah Goslar már általános iskolában ismerte Anne-t. Mialatt Frankék bujkáltak a Goslar családot elkapták a németek. Hannah és Anne a Bergen-Belsen-i koncentrációs táborba találkozott újra.

„Egy megtört ember volt. Nagyon szomorú volt és teljesen elvesztette a reményt. Iszonyú

– így emlékezett vissza Hanna Goslar a találkozásra.

A két hölgy beleegyezett, hogy felvegyék őket és rögzítsék az emlékeiket a jövő generációi számára.  A „WDR AR 1933-1945” alkalmazás hologram szerűen belehelyezi a felhasználó saját környezetébe Anne Frank iskolatársait. Így a néző saját szemén át láthatja, milyen volt a háború alatti élet.

Az alkalmazást már 180 ezren töltötték le. Az alkalmazást oktatási eszköznek fejlesztették a Düsseldorf Egyetemen.

Az angol nyelven is elérhető program letölthető iOS és Android készülékekre is.