Amerikában hat percenként jelentkezik anafilaxiás sokk, azaz olyan helyzet, amikor életveszélyes helyzetbe kerülnek a betegek.
Noam Yasovsky egyéves volt, amikor megállapították nála, hogy allergiás a tojásra, szezámmagra és tejre. Édesapja testközelből élhette át az ezzel járó nehézségeket, és személyesen is megtapasztalta, milyen nagy elővigyázatosságot, sokszor kényelmetlenséget okoz a probléma — különösen, ha gyermeke vendégségben vagy étteremben eszik, ahol sosem lehet teljesen biztos abban, hogy mi is kerül pontosan az asztalra.
Mindezek miatt egy olyan módszer kidolgozására szánta el magát, ami sokat segíthet azoknak, akik gyermekéhez hasonló helyzetekkel küzdenek.
„15 éves tapasztalatot szereztem a kutatás-fejlesztés területén — az Apple-nél, Intelnél és PrimeSense-nél. Úgyhogy azon kezdtem el gondolkozni, miként dolgozhatnék ki egy olyan érzékelőt, amivel letesztelheted az allergén anyagokat egy ételben, mielőtt ennél belőle — bárhol és bármikor”
— mesélte Alon Yasovsky az ISRAEL21C-nek találmányáról, amihez a SensoGenic nevű startup céget is megalapította.
A világon közel 250 millió ember — azaz a felnőtteknek csaknem négy és a gyerekeknek nyolc százaléka — küzd ételallergiával. Csak az USA-ban hat percenként jelentkezik anafilaxiás sokk, azaz olyan helyzet, amikor életveszélyes helyzetbe kerülnek a betegek.
Az izraeli készüléknek köszönhetően a leggyakoribb allergén anyagok felismerése könnyebbé válik: egy eldobható szűrő és digitális bioszenzor segítségével a tej, tojás, mogyoró, dió, gabona, szója, hal és rákfélék kimutatására egyaránt képes. A SensoGenic alkalmazásának köszönhetően pedig a felhasználók okostelefonjaikon keresztül könnyen láthatják is az eredményeket.
„Mindemellett a felhasználók meg is oszthatják a tapasztalataikat egy étteremről, vagy bármilyen visszajelzést adhatnak azoknak az ételallergiásoknak, akik használják az eszközeinket”
— tette hozzá Yasovsky, aki fia segítségével nemrég Tel Avivban is bemutatta nyilvánosan találmányát egy szakmai kiállításon.
Az eszköz körüli fejlesztések jelenleg kísérleti szakaszban vannak, és több száz fő bevonásával zajlanak a tesztek — elsősorban olyan izraeli családok bevonásával, ahol ételallergiával küzdő gyermekek élnek.
Tervek szerint legkésőbb 2022-ig elkészülhet a találmány végleges verziója,
amit először online, majd különböző étteremláncokban is szeretnének értékesíteni. Várhatóan a bioszenzoros készülék ára 199 dollár lesz, és a hozzá szükséges eldobható szűrők 95 centes áron lesznek elérhetőek. Összehasonlításként: egy Amerikában forgalmazott mogyoró- és gluténérzékelő eszköz eldobható kémiai szűrője jelenleg jóval magasabb, 4 dolláros áron érhető el.