Ételallergiások életét mentheti meg egy új izraeli alkalmazás

Amerikában hat percenként jelentkezik anafilaxiás sokk, azaz olyan helyzet, amikor életveszélyes helyzetbe kerülnek a betegek.

Noam Yasovsky egyéves volt, amikor megállapították nála, hogy allergiás a tojásra, szezámmagra és tejre. Édesapja testközelből élhette át az ezzel járó nehézségeket, és személyesen is megtapasztalta, milyen nagy elővigyázatosságot, sokszor kényelmetlenséget okoz a probléma — különösen, ha gyermeke vendégségben vagy étteremben eszik, ahol sosem lehet teljesen biztos abban, hogy mi is kerül pontosan az asztalra.

SensoGenic. Kép: Israel21C

Mindezek miatt egy olyan módszer kidolgozására szánta el magát, ami sokat segíthet azoknak, akik gyermekéhez hasonló helyzetekkel küzdenek.

„15 éves tapasztalatot szereztem a kutatás-fejlesztés területén — az Apple-nél, Intelnél és PrimeSense-nél. Úgyhogy azon kezdtem el gondolkozni, miként dolgozhatnék ki egy olyan érzékelőt, amivel letesztelheted az allergén anyagokat egy ételben, mielőtt ennél belőle — bárhol és bármikor”

— mesélte Alon Yasovsky az ISRAEL21C-nek találmányáról, amihez a SensoGenic nevű startup céget is megalapította.

A világon közel 250 millió ember — azaz a felnőtteknek csaknem négy és a gyerekeknek nyolc százaléka — küzd ételallergiával. Csak az USA-ban hat percenként jelentkezik anafilaxiás sokk, azaz olyan helyzet, amikor életveszélyes helyzetbe kerülnek a betegek.

SensoGenic Ltd.

WWW.SensoGenic.com

Az izraeli készüléknek köszönhetően a leggyakoribb allergén anyagok felismerése könnyebbé válik: egy eldobható szűrő és digitális bioszenzor segítségével a tej, tojás, mogyoró, dió, gabona, szója, hal és rákfélék kimutatására egyaránt képes. A SensoGenic alkalmazásának köszönhetően pedig a felhasználók okostelefonjaikon keresztül könnyen láthatják is az eredményeket.

„Mindemellett a felhasználók meg is oszthatják a tapasztalataikat egy étteremről, vagy bármilyen visszajelzést adhatnak azoknak az ételallergiásoknak, akik használják az eszközeinket”

— tette hozzá Yasovsky, aki fia segítségével nemrég Tel Avivban is bemutatta nyilvánosan találmányát egy szakmai kiállításon.

Az eszköz körüli fejlesztések jelenleg kísérleti szakaszban vannak, és több száz fő bevonásával zajlanak a tesztek — elsősorban olyan izraeli családok bevonásával, ahol ételallergiával küzdő gyermekek élnek.

Tervek szerint legkésőbb 2022-ig elkészülhet a találmány végleges verziója,

amit először online, majd különböző étteremláncokban is szeretnének értékesíteni. Várhatóan a bioszenzoros készülék ára 199 dollár lesz, és a hozzá szükséges eldobható szűrők 95 centes áron lesznek elérhetőek. Összehasonlításként: egy Amerikában forgalmazott mogyoró- és gluténérzékelő eszköz eldobható kémiai szűrője jelenleg jóval magasabb, 4 dolláros áron érhető el.