Nem közöl többé politikai karikatúrákat a The New York Times

„Talán el kellene kezdenünk aggódni. Fellázadni” – figyelmeztetett a döntés kapcsán a lap egyik sztár-rajzolója.

Az MTI szerint a lapvezetés közölte: már legalább egy éve fontolgatja, hogy a nemzetközi kiadást a belföldihez igazítja, amely évek óta nem közöl politikai karikatúrákat. Elemzők azonban rámutatnak, hogy a döntés egy hónappal azt követően született meg, hogy a liberális napilap egy erősen vitatott, antiszemitának minősített és nemzetközi visszhangot is kiváltott karikatúrát közölt április végén.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, április végén a lap a nemzetközi kiadásában olyan karikatúrát tett közzé, amely

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt ábrázolta, amint vakvezető kutyaként — Dávid-csillaggal a nyakában — vezeti a fekete szemüveget és kipát viselő Donald Trump amerikai elnököt.

Antiszemita karikatúrával üzent a New York Times

A világ egyik legmérvadóbb napilapja inkább visszaszívná az amerikai és az izraeli elnökről közzétett gúnyrajzát.

A gúnyrajz kiváltotta többek között Izrael ENSZ-nagykövetének rosszallását is. Danny Danon akkor azt mondta, hogy „az antiszemitizmusért mindenkit meg kell büntetni, legyen szó az ENSZ-ről, politikai felelősökről, újságírókról, politikai szakértőkről vagy professzorokról”.

A The New York Times a történteket követően bocsánatot kért, elismerve, hogy a rajz sértő és „antiszemita kliséket tartalmaz”. A.G. Sulzberger, a lap főrészvényese és vezetője felelősségre vonási eljárást indított a karikatúra készítője, Antonio Moreira Antunes ellen és egyúttal mélyreható változtatásokat ígért a lapszerkesztésben is.

Patrick Chappatte, a lap egyik sztár-rajzolója a saját internetes oldalán kedden sajnálkozásának adott hangot a lapvezetés döntése miatt.

Mint írta: egyetlen karikatúra miatt hosszú évek munkája vész kárba.

A gúnyrajz közlését ő is megengedhetetlennek tartotta, mint fogalmazott: „ennek nem lett volna szabad megjelennie a világ legjobb újságjában”. Ugyanakkor aggodalmait is megfogalmazta a sajtószabadság esetleges sérülése miatt.

„Talán el kellene kezdenünk aggódni. Fellázadni. A sajtó karikaturistái szabadságban születnek, és amikor e szabadság veszélybe kerül, akkor ez őket is veszélyezteti”

— hívta fel a figyelmet Chappatte.