Film készül a nürnbergi per magyar származású ügyészéről

Az Erdélyből származó, 99 éves Ben Ferenczről már készült egy dokumentumfilm, most a kalandos életét fogják feldolgozni.

A XX. század legnagyobb tömeggyilkossági büntetőperének egyik vezető ügyésze pár hónapos korában érkezett meg Erdélyből elvágyódó szüleivel Amerikába. A II. világháborúban egyszerű közlegényként tért vissza Európába. Itt hamarosan egy új, különleges egységhez vezényelték, amit a nácik háborús bűneinek feltárásával bíztak meg.

Ben Ferencz munkásságát egy nemrég bemutatott dokumentumfilm ábrázolja, amelyet ugyan azok készítettek, akik most arra vállalkoznak, hogy a 100. életévében lévő férfiról portréfilmet készítsenek

— írja a The Algemeiner magazin, amely arról számolt be, hogy Barry Avrich és Patrice Theroux filmesek a napokban a Netflixen is bemutatták a 2018-as Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon debütáló Ferencz munkásságáról szóló dokumentumfilmjüket (Prosecuting Evil: The Extraordinary World of Ben Ferencz).

Különleges megtiszteltetés, hogy elmesélhetjük korunk egyik ikonikus, történelmi szereplőjének személyes történetét is. Igazi felelősség számunkra, hogy még több emberhez juttathatjuk el az ő fontos történetét, ezúttal forgatókönyvi formában

— idézik Barry Avrich-ot.

Fotó: Korkep.sk

Ferenczet, a fiatal és ambíciózus jogász-ügyvédet a háború végén azzal bízták meg, hogy egy a náci háborús bűntettek elkövetőinek azonosítását végző kutatócsoportot vezessen. Munkája során bukkant rá egy titkos iratkötegre, amely az Einsatzgruppék tevékenységét taglalta.

Sokan az ő elszánt kutatásának is tulajdonítják azt, hogy a perben 22 náci vezetőt ítéltek el – közöttük többet halálra.

A világháború és a nürnbergi perek után Ferencz továbbra is Németországban maradt. Olyan pereken dolgozott, amelyekben a koncentrációs táborok túlélőit kárpótolták, a nácik által zsidóktól elkobzott vagyont adták vissza, vagy tisztségüktől megfosztott zsidók nyugdíjáról döntöttek.

1957-ben tért vissza az Egyesült Államokba, ezután ügyvédként dolgozott. Egy nemzetközi bíróság létrehozásán kezdett el munkálkodni. Ebből nőtt ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC), ami a népirtással, háborús bűnökkel és más emberiesség elleni bűncselekményekkel foglalkozik.

Sosem álmodoztam arról 27 évesen a nürnbergi bírósági teremben nácikat vizsgálva, hogy egy nap az életem egyszer majd egy film tárgya lesz. Megtiszteltetés, hogy részese lehetek 100. életévemben ennek az utazásnak is. Csináljuk hát meg!

— kommentálta a minapi bejelentés hírét Ferencz.