Boris Johnsonnak nem kell bíróság elé állnia

Nem kell bíróság elé kell állnia Boris Johnson volt brit külügyminiszternek, a keményvonalas Brexit-tábor zászlóvivőjének a brit EU-tagságról rendezett népszavazás kampányában tett, sokak szerint hazug kijelentéseiért.

Johnson Theresa May ma távozó miniszterelnök legesélyesebbként számon tartott utódjelöltje. Ellene egy magánvádló, Marcus Ball kezdeményezett jogi eljárást egy ügyvédi iroda közreműködésével a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt.

A kereset szerint Boris Johnson közhivatalt betöltő személy által elkövetett visszaéléssel vádolható, mindenekelőtt londoni polgármesterként és parlamenti képviselőként tett kijelentései miatt.

Életfogytiglannal járó bűncselekménnyel vádolják Boris Johnsont

A magánvád szerint londoni polgármesterként hazudott, és félrevezette a közvéleményt a Brexittel kapcsolatban.

A Johnson ellen kezdeményezett eljárás fő elemét az később hivatalosan is cáfolt állítás képezte, hogy Nagy-Britanniának az EU-tagság heti 350 millió fontjába (127 milliárd forint) kerül. Johnson azonban cáfolta, hogy nem megfelelően, vagy őszintétlen módon kampányolt volna.

Az ügyben első fokon eljáró bíró a múlt héten úgy rendelkezett, hogy Johnsonnak bíróság elé kell állnia, a végzést azonban a konzervatív párti politikus ügyvédei megfellebbezték, és a fellebbezésnek a londoni felsőbíróság pénteken helyt adott.

Johnson védői azzal érveltek: az ominózus állításokat a népszavazási kampány idején megvitatták, úgyhogy a választók dönthettek úgy is, hogy nem veszik azokat figyelembe.