Arany oroszlánmajmocska ikrek születtek egy izraeli állatkertben

majom

Arany oroszlánmajmocskák jöttek a világra a jeruzsálemi Biblical Zoo-ban. A kölykök még nem kaptak nevet. 

A veszélyeztetett állatok ritkasága miatt minden újabb példány születése nagy siker az állatvédők számára.

A jeruzsálemi állatkert is része annak a programnak, ami igyekszik szaporítani ezt a ritka fajt — számolt be az Israel21c.

1980-as évekre alig több, mint 80 arany oroszlánmajmocska maradt természetes élőhelyén. Mára ez a szám 3200-ra emelkedett a különböző szaporító programok segítségével.

majom
Forrás: Wikipedia

A mókusméretű majom Brazília délkeleti esőerdőiből származik. Kinézetre hasonlít a törpe selyemmajomhoz, de a szőre narancssárga színben pompázik. Eledele a rovarok, pókok, gyümölcsök és az apró madártojások.

A jeruzsálemi állatkert két felnőtt arany oroszlánmajmocskája közül a nőstény Bilby Angliából érkezett, a hím Zohar pedig már Jeruzsálemben született. Bilby tavaly már ellett egy fiú majmocskát.

A ritka fajnál az apa neveli a gyerekeket így Zoharnak sok dolga lesz a két kölyökkel.

A jeruzsálemi állatkert nemcsak a kismajmok érkezésének örülhetett, mert öt fakó keselyű tojás is ki kelt a napokban. Ma alig 40 fészkelőhely található Izraelben, pedig 1948 előtt több, mint ezer volt.

Nemrég a nyolc megmérgezett fakó keselyűt találtak a Golánon, így a fiókák érkezése különösen nagy öröm volt az állatkert számára.

Jéggel hűsítik a jeruzsálemi állatkert lakóit – FOTÓK

Hőhullám csapott le Izraelre, 45 fokot jeleztek előre, ezért jégbe fagyasztott zöldségekkel és gyümölcsökkel kedveskednek a gondozók a jeruzsálemi Bibliai Állatkert lakóinak.