Jéggel hűsítik a jeruzsálemi állatkert lakóit – FOTÓK

Hőhullám csapott le Izraelre, 45 fokot jeleztek előre, ezért jégbe fagyasztott zöldségekkel és gyümölcsökkel kedveskednek a gondozók a jeruzsálemi Bibliai Állatkert lakóinak.

A nagy hőségben nem csak sima jeget kapnak az állatok a Tisch-családról elnevezett zoológiai kertben. Minden fajnak a kedvenc csemegéjét fagyasztják a jégbe a gondozók.

Bár a vér nem kóser, az ázsiai oroszlánra ez nem vonatkozik, ezért neki véres jégkockát adtak. Láthatóan tetszett neki a hűsítő.

fotó: EPA/ABIR SULTAN

A szíriai barnamedvéről sem feledkeztek meg. Ő piros bogyós gyümölcsök keverékét kapta jégbe fagyasztva.

fotó:  EPA/ABIR SULTAN

A borneói orángutánoknak pedig láthatóan az okoz fejtörést, hogyan szedjék ki az uborkát és a paradicsomot a jókora jégtömbből.

fotó: EPA/ABIR SULTAN

A Jeruzsálemi Bibliai Állatkertet 1940-ben nyitották meg, kezdetben csak egy kis területen, a város központjában. Aharon Shulov, a Héber Egyetem zoológus professzora alapította. Az volt a célja, hogy olyan állatokat gyűjtsön össze, amelyeket a Biblia is említ. Ez nem volt könnyű feladat, és később már ez nem számított kizáró oknak egy-egy újabb állatnál.

Mivel sűrűn lakott környéken volt az állatkert, az ottélőket zavarta, ezért már egy év múlva költözni kellett. Az új hely sem volt tökéletes, de ott hat évig maradtak.

1947-ben, amikor már 122 állatuk volt, a Héber Egyetem által biztosított Scopus-dombra költöztek, ami azonban a 48-as arab-izraeli háború miatt tarthatatlanná vált, sok állat elpusztult, a nem veszélyeseket kénytelenek voltak szabadon engedni.

1949-ben az ENSZ segítségével sikerült otthont találni az állatkertnek egy 15 hektáros területen, Jeruzsálem Romema nevű részén. Ekkorra már csak két farkas, egy hiéna, egy oroszlán és egy leopárd maradt.

Az állatkert egészen 1991-ig ezen a helyen működöt, Jeruzsálem közkedvelt intézménye lett. Vallásos zsidók és muszlimok szinte csak ezen az egy nyilvános helyen mutatkoztak közösen.

1967-re ötszáz állat lakott a parkban, közülük száztíz nem élte túl a hatnapos háborút.

Teddy Kollek, Jeruzsálem akkori polgármestere és az állatkert nagy támogatója, akiről elefántot is neveztek el később, ő javasolta, hogy egy nagyobb helyen épüljön föl egy új állatkert, amelyhez elkezdett adományokat gyűjteni.

A New York-i Tisch-család ötmillió dollárt adott a szükséges harmincmillióhoz, így az állatkert hivatalosan az ő nevüket viseli. Tízmillió dollár a korábbi helyszín eladásából folyt be, majd végül összejött a szükséges pénz és 1993-ban meg is nyílt a Malha-völgyben, hét kilométerre délnyugatra Jeruzsálem központjától.

A 25 hektáros területen jelenleg 2200 állat él, 271 különböző fajból.