Zöld utat kapott a jeruzsálemi libegő

A kabinos felvonó mindkét irányban akár 3000 utas szállítására is képes lehet óránként.

Jóváhagyta Izrael infrastrukturális beruházásokért felelős bizottsága annak a drótkötélpályának a megépítését, amely Jeruzsálem Óvárosába szállít majd látogatókat — derül ki a Jewish Press írásából. A projekt költsége akár az 55 millió dollárt is elérheti.

A kabinos felvonó tervek szerint segít majd a forgalmi torlódások enyhítésében, és a turisták körében népszerű helyszínek megközelíthetőségét is javíthatja.

Az útvonal Jeruzsálem régi vasútállomásától Cion hegyén át vezet majd a Siratófal, és Dávid városa közelében levő Szemét-kapuhoz.

Take a Cable Car Ride to Jerusalem’s Old City, Western Wall

Jerusalem’s Transport Authority is promoting a Cable Car from the „First Station” at German Colony to the Shiloah Gate (Dung Gate) of the Old City. This Cab…

A modern szerkezet kiépítésével szemben sokan már régóta aggodalmaskodnak, hogy a drótkötélpálya ronthat az ősi város látképén.

Leszólják az építészek a Siratófalhoz tervezett libegőt

„Egyetlen jelentős történelmi városban sem építettek drótkötélpályás felvonót, nemzetközi konszenzus van arról, hogy az ősi városokba nem valók ilyenek


Ráadásul vallásos érvelés szerint az is kifogásolható, hogy az eddigi tervek szerint az útvonal egy karaita temető felett is áthaladna, ami a kohaniták számára vallási tisztátalanságot okozhat.

A probléma megoldására javasolt fedőszerkezet kiépítésének ötletétől már előre elzárkózott a temetőt fenntartó judaista közösség,

így biztosan más módszerre lesz szükség.