Holokauszt szenvedéstörténetet hamisított magának a „Golden Blogger”

A Der Spiegel német hetilap buktatta le a protestáns származású Marie Sophie Hingst német történészt, aki hamis dokumentumokkal holokauszt-áldozat felmenőket kreált magának, majd díjnyertes blogot írt történetükről – számolt be a The Times of Israel.

A 30-as évei elején járó Hingst Dublinban lakik. 22 oldalnyi hamis tanúvallomásokat küldött nem létező rokonairól a Jad Vasemnek még 2013-ban. A történész ezután blogjában írta meg kitalált zsidó felmenői szenvedéseit a holokauszt idején.  A „Read on My Dear, Read On” című internetes napló már nem elérhető online.

Úgy bukott le, hogy Stralsund város könyvtárosa is olvasta a blogot, és utánanézett a városban lakott, említett rokonoknak. Miután kiderült, hogy Hingst protestáns származású, és a megadott felmenők közül csak néhány létezett, értesítette a hetilapot.

A Der Spiegel szerkesztője, Martin Doerry múlt héten találkozott a német történésszel Dublinban. A nő először tagadta a vádakat. Később azt bizonygatta, hogy blogja csak irodalomi jellegű. Az újságírónak azonban úgy tűnt, hogy

a nő maga is elhitte, hogy létezett a kitalált családja.

Később Hingst egy ír egyetemi lapnak, a The University Times-nak e-mailben azt írta:

„Határozottan cáfolok minden vádat, amiről a Der Spiegel írt, soha sem hamisítottam meg semmit!”.

Miután a hamisítás kiderült, a „Golden Blogger”-díj létrehozói bejelentették, hogy visszavonják Hingst  2017-es elismerését.

A Jad Vasem úgy reagált a DPA német hírügynökségnek, hogy megvizsgálják a nő által elküldött tanúvallomásokat, és hozzátették, hogy a „folyamat nem száz százalékosan mentes a hibázástól”.

Hingst azóta egy másik ügyben is lebukott. A Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap közölte, levette oldaláról egy két évvel ezelőtt vele készült, de anonimizált interjút, amelyben a nő arról beszélt, hogyan tartott szexuális oktató órákat menekülteknek.

A cikk az alapján készült, hogy Hingst egy másik lapban, álnéven írt erről a munkájáról. Miután azonban kiderült a hamisítása, ezt a történetet is leellenőrizték, és rájöttek, hogy néhány tanú, akikről írt, nem létezett.