Hamenei szerint az „évszázad béketerve” az iszlám világ becsapása

 Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerint  a „palesztin nemzet harcának” folytatódnia kell – jelentették hírügynökségek szerdán.

Ali Hamenei ajatollah, szerdán a Ramadán végét lezáró ünnep, az íd al-fitr alkalmából látogatott el elődje, Khomeini nagyajatollah mauzóleumába, ahol beszédet is tartott.

Hamenei figyelmeztette a szomszédos arab országokat, név szerint Szaúd-Arábiát és Bahreint, hogy ne támogassák az amerikai béketervet, Hamenei szerint ugyanis ezzel „mocsárba” lépnek, és veszélyeztetik saját jövőjüket.

A Washington által kidolgozott, „az évszázad megállapodásaként” emlegetett izraeli-palesztin rendezési terv létrejöttében Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner is szerepet vállalt. A béketervről azonban Teherán mellett számos arab ország, illetve maguk a palesztinok is úgy vélik, egyoldalú és elfogult Izrael irányába.

Habár az amerikai fél egy pontosan meg nem határozott, későbbi időpontra halasztotta az izraeli-palesztin kérdés politikai rendezésének ügyeit, június végére konferenciát szerveznek Bahreinbe a palesztin területeken kínálkozó befektetések és gazdasági fejlesztések támogatására. Ezen a találkozón fogja Kushner ismertetni a béketerv gazdasági aspektusait, a terv részletei ugyanis egyelőre még nem ismertek.

A bahreini konferencia „egy Palesztina számára áruló, alattomos tervet” mozdít elő, melyet az Egyesült Államok az „évszázad alkujaként” ad el – mondta el Hamenei.

Felszólalásában Hamenei elhatárolta magát a „korábbi arab vezetőktől, akik úgy gondolták, a zsidókat a tengerbe kellene taszítani”, hozzátette: ez nem Irán véleménye. Hamenei ismét említést tett Teherán egy korábbi javaslatáról, miszerint népszavazást kellene tartani a palesztin-izraeli konfliktus megoldására. Ezen a népszavazáson „zsidók, keresztények, Palesztina zsidói lakói, valamint palesztin menekültek” vennének részt, akik így szavazás útján határoznának a kormányzás formájáról. Ameddig azonban erre nem kerül sor, a „palesztin nemzet harcának” folytatódnia kell – hangsúlyozta beszédében Hamenei.

A Washington-féle tervet a palesztinok már a korábbiakban visszautasították. Az amerikai-palesztin kapcsolatok mélypontra kerültek, amióta Trump 2017 decemberében elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.