Az izraeli hírszerzés szerint Iránnak sosem lesz atombombája

Az izraeli katonai hírszerzés vezetője úgy véli, Teheránnak akkor sem lesz nukleáris fegyvere, ha kilép az atomalkuból – számolt be a The Jerusalem Post. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) korábbi helyettes vezetője szerint viszont Irán 6-8 hónapon belül képes lesz atomfegyvert gyártani – írja a The Times of Israel.

Az izraeli katonai hírszerzés főnöke egy tel-avivi konferencián úgy vélekedett: Iránnak akkor sem lesz nukleáris fegyvere, ha kilép az atomalkuból. Emlékeztetett, hogy

a perzsa államra mindeddig példátlanul erős nemzetközi nyomás nehezedik az amerikai szankciók miatt.

Tamir Heiman vezérőrnagy nem fejtette ki, hogy azért nem lesz, mert Teherán csak nagyon óvatosan meri fejleszteni képességeit, tartva egy nemzetközi beavatkozástól, tudományos kudarc miatt, vagy azért, mert egy megelőző csapás akadályozza meg ebben.

Ugyanaznap az izraeli katonai rádiónak adott interjúban Olli Heinonen, a NAÜ volt helyettes vezetője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy Izraelnek és az Öböl-menti országoknak van okuk az aggodalomra, mivel Teherán nem tartja be a 2015-ös atomalkut.

„Irán jelenleg hadi felhasználásúvá dúsítja az uránt anélkül, hogy fegyvert gyártana belőle”

— fogalmazott. Számításai szerint 6-8 hónapra van szükségük ahhoz, hogy fegyvert készítsenek belőle, feltéve, hogy minden erőfeszítést megtesznek annak érdekében.

fotó: EPA/IRANIAN PRESIDENCY OFFICE HANDOUT

A volt ENSZ-tisztviselő Trumpot is kritizálta, amiért kilépett az atomalkuból. Szerinte Washington agresszív fellépése Iránnak szemben kontraproduktív lehet.

„Szerintem jól elvannak Trump döntésével. Megvan az urándúsító technológiájuk, és készíthetnek több centrifugát. Valószínűleg kibírnak egy csomó szankciót”

– mondta Heinonen.

Élesedő Washington-Teherán konfliktus – mi áll a háttérben?

A konfliktus hátteréről Dr. Sárközy Miklós Közel-Kelet szakértőt kérdeztük.