Tömegpusztító fegyverek beszerzésére törekszik Irán

Állítja a német hírszerzés egyik legfrissebb jelentésében.

206 oldalas jelentést tett közzé az Iráni Köztársaság fegyverkészletének változásairól a német Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartomány hírszerző szolgálata. A The Jerusalem Post által is szemlézett anyag szerint a perzsa állam mellett

Pakisztán, Észak-Korea és Szíria is bizonyíthatóan illegális proliferációs tevékenységet folytat.

A jelentés szerint továbbá az iráni rezsim jelentős erőfeszítéseket arra, hogy a „hagyományos fegyverkészletét tömegpusztításra képes fegyverekkel bővítse” — azaz olyan nukleáris, biológiai vagy vegyi eszközök típusaival, melyek képesek nagy léptékű pusztításokat okozni.

A dokumentum 2018-as adatok alapján készült, és pár nappal azután tették közzé, hogy a bajor állam is Irán illegális tevékenységeiről hozott nyilvánosságra információkat.

A 335 oldalas bajorországi jelentés szerint Irán jelentős kockázatot jelent az európai államban fennálló demokráciára és biztonsági helyzetére is.

A bajor dokumentumban olyan esetről is beszámoltak, amikor a német hatóságoknak sikerült megakadályozniuk egy olyan elektronsugaras hegesztőszerkezet eladását Iránnak, ami rakétaindító gépek gyártására is alkalmas lehet.

A jelentés szerint a meghiúsult ügyletben a német székhelyű vállalat vevőjét próbálták maláj személyként álcázni, de a lebukást követően bűnügyi eljárást indítottak, és a bajor hatóságok továbbra is monitorozzák azokat a tevékenységeket, amikkel próbálják megszegni a 2015-ös iráni atomegyezményt.