Zavargások zajlottak a Templom-hegyen

Az izraeli rendőrség kivételesen megengedte, hogy zsidók is felmenjenek a Templom-hegyre, ez dühítette fel a muszlimokat — írja az MTI.

Mint azt lapunk is megírta, az izraeli rendőrség úgy döntött, a lehetséges zavargások ellenére megengedi, hogy a zsidók meglátogathassák legszentebb helyüket Jeruzsálem újraegyesítésének ünnepén.

A látogatásokat muszlimok megpróbálták megakadályozni, muzulmán fiatalok reggel óta több hullámban is összecsaptak a csoportokat kísérő rendőrökkel, székeket és köveket dobáltak feléjük.

Már kora reggel több száz fős zsidó csoportok álltak sorba a Templom-hegyhez vezető kapunál, hogy körbejárhassák a szent helyet, ahol az egyezmények értelmében csakis a muszlimok imádkozhatnak, míg a más vallásúak kis csoportokban a muszlim imaidőkön túl körsétát tehetnek, de nem léphetnek be a mecsetekbe.

A rendőrség korábban bejelentette, hogy idén a korábbi éveknek megfelelő gyakorlat szerint csak a muzulmánoké lesz ezekben a napokban a Templom-hegy, de a határozatot jobboldali csoportok megfellebbezték a legfelsőbb bíróságnál. A bíróság elutasította a tér lezárása elleni tiltakozást, viszont a rendőrség hatáskörébe utalta a kérdés eldöntését.

„Lázadás tört ki”

A rendőrség nyilatkozata szerint “lázadás tört ki, kövek, székek és egyéb tárgyak dobálásával” — teszi hozzá az Ujkelet.live.

Jeruzsálem körzeti parancsnoka, Doron Jadid vezérőrnagy utasította a rendőri erőket, hogy menjenek a Templom-hegyre, és tegyenek rendet.

A rendőrök a mecset felé tolták a lázadókat, akik elbarikádozták magukat az épületben. A biztonsági erők betörtek a mecsetbe, miközben a lázadók székekkel és más tárgyakkal dobálták őket.

Ezt követően a délelőtt folyamán újabb zavargás tört ki, több száz arab dobálta kövekkel és székekkel a rendőröket, akik nem halálos tömegoszlató eszközökkel reagáltak.

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet szóvivője, Sami Abu Zuhri azt mondta, nem marad következmény nélkül

„az izraeli erők muszlim imádkozók elleni támadása”.

Az övezet második legnagyobb terrorista csoportja, a Palesztin Iszlám Dzsihád hasonlóan kiadott egy nyilatkozatot figyelmeztetve, hogy Izrael

„meg fog fizetni a telepesek beengedéséért”.

Az izraeli rendőrség mindegyik esetben feloszlatta a tömeget és később letartóztatott számos gyanúsítottat.

Mégis felmehetnek a zsidók Jeruzsálem ünnepén a Templom-hegyre

Az izraelieknek rendkívül fontos jelentőségű a mai nap, ugyanis ma, ijjár hó 28-én ünneplik a hatnapos háború során felszabadított, illetve újraegyesített Jeruzsálemet.

Cikkünk címlapképe illusztráció, izraeli erőket mutat a Templom-hegyen 2019 februárjában. Fotó: Anadolu