Zavargások zajlottak a Templom-hegyen

Az izraeli rendőrség kivételesen megengedte, hogy zsidók is felmenjenek a Templom-hegyre, ez dühítette fel a muszlimokat — írja az MTI.

Mint azt lapunk is megírta, az izraeli rendőrség úgy döntött, a lehetséges zavargások ellenére megengedi, hogy a zsidók meglátogathassák legszentebb helyüket Jeruzsálem újraegyesítésének ünnepén.

A látogatásokat muszlimok megpróbálták megakadályozni, muzulmán fiatalok reggel óta több hullámban is összecsaptak a csoportokat kísérő rendőrökkel, székeket és köveket dobáltak feléjük.

Már kora reggel több száz fős zsidó csoportok álltak sorba a Templom-hegyhez vezető kapunál, hogy körbejárhassák a szent helyet, ahol az egyezmények értelmében csakis a muszlimok imádkozhatnak, míg a más vallásúak kis csoportokban a muszlim imaidőkön túl körsétát tehetnek, de nem léphetnek be a mecsetekbe.

A rendőrség korábban bejelentette, hogy idén a korábbi éveknek megfelelő gyakorlat szerint csak a muzulmánoké lesz ezekben a napokban a Templom-hegy, de a határozatot jobboldali csoportok megfellebbezték a legfelsőbb bíróságnál. A bíróság elutasította a tér lezárása elleni tiltakozást, viszont a rendőrség hatáskörébe utalta a kérdés eldöntését.

„Lázadás tört ki”

A rendőrség nyilatkozata szerint “lázadás tört ki, kövek, székek és egyéb tárgyak dobálásával” — teszi hozzá az Ujkelet.live.

משטרת ישראל on Twitter: „משעות הבוקר יידו מאות מתפרעים כיסאות וחפצים שונים לעבר כוחות המשטרה בהר הבית, על רקע אירועי יום ירושלים והביקורים במקום. השוטרים פעלו על ההר עד לפיזור המתפרעים ועצרו מספר חשודים pic.twitter.com/AR6m9FkWwN / Twitter”

משעות הבוקר יידו מאות מתפרעים כיסאות וחפצים שונים לעבר כוחות המשטרה בהר הבית, על רקע אירועי יום ירושלים והביקורים במקום. השוטרים פעלו על ההר עד לפיזור המתפרעים ועצרו מספר חשודים pic.twitter.com/AR6m9FkWwN

Jeruzsálem körzeti parancsnoka, Doron Jadid vezérőrnagy utasította a rendőri erőket, hogy menjenek a Templom-hegyre, és tegyenek rendet.

A rendőrök a mecset felé tolták a lázadókat, akik elbarikádozták magukat az épületben. A biztonsági erők betörtek a mecsetbe, miközben a lázadók székekkel és más tárgyakkal dobálták őket.

Ezt követően a délelőtt folyamán újabb zavargás tört ki, több száz arab dobálta kövekkel és székekkel a rendőröket, akik nem halálos tömegoszlató eszközökkel reagáltak.

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet szóvivője, Sami Abu Zuhri azt mondta, nem marad következmény nélkül

„az izraeli erők muszlim imádkozók elleni támadása”.

Az övezet második legnagyobb terrorista csoportja, a Palesztin Iszlám Dzsihád hasonlóan kiadott egy nyilatkozatot figyelmeztetve, hogy Izrael

„meg fog fizetni a telepesek beengedéséért”.

Az izraeli rendőrség mindegyik esetben feloszlatta a tömeget és később letartóztatott számos gyanúsítottat.

Mégis felmehetnek a zsidók Jeruzsálem ünnepén a Templom-hegyre

Az izraelieknek rendkívül fontos jelentőségű a mai nap, ugyanis ma, ijjár hó 28-én ünneplik a hatnapos háború során felszabadított, illetve újraegyesített Jeruzsálemet.

Cikkünk címlapképe illusztráció, izraeli erőket mutat a Templom-hegyen 2019 februárjában. Fotó: Anadolu