Mégis felmehetnek a zsidók Jeruzsálem ünnepén a Templom-hegyre

Az izraeli rendőrség úgy döntött, a vasárnap reggeli jeruzsálemi zavargások ellenére megengedi, hogy a zsidók meglátogathassák legszentebb helyüket Jeruzsálem újraegyesítésének ünnepén. A döntés további indulatokat szült a ramadán utolsó napját ünneplő palesztinok körében.

Fokozott készültségi szinten van az izraeli rendőrség, miután kijelentették, nem tartják vissza az egyébként is feszült légkörben Templom-hegyre belépni vágyó zsidókat a vasárnapi Jeruzsálem-napon. A jeruzsálemi rendőrség korábban még úgy tervezte, hogy 30 év óta először, biztonsági szempontból elzárná e lehetőséget előlük és a turisták elől, azonban ez számos jobboldali zsidó embert feldühített, mondván, ez

diszkrimináció ellenük a „drága hely felszabadításának emléknapján.”

Az izraelieknek rendkívül fontos jelentőségű a mai nap, ugyanis ma, június 2-án emlékeznek, és ünneplik az 1967-es hatnapos háború során felszabadított, illetve újraegyesített Jeruzsálemet, és azt a tényt, hogy a zsidóság legszentebb helyei újra zsidó kézre kerültek.

A múlt évben sok ezer zsidó ember látogatott el a Templom-hegyre a Jeruzsálem-napon.

Az ünnepre való biztonsági felkészülés részeként az izraeli hatóságok legalább 20 kelet-jeruzsálemi palesztint vettek őrizetbe egy szombat esti széleskörű razzia során. A Jeruzsálem-nap ugyanis a múltban számos erőszakos támadást vont magával, mely során palesztinok vettek célba zsidó katonákat és civileket egyaránt.

A bejelentést követően palesztin hívek elkezdtek köveket dobálni a Templom-hegyre látogatókra, mivel sértette őket, hogy Ramadán utolsó napján zsidókat is felengednek a területre. A rendőrség válaszul bevonult a térre, hogy kezelje a helyzetet.

A zsidó hit szerint a Templom-hegy az, ahol az első és a második Szentély valaha állt, és bizonyos jobboldali polgárok és törvényhozók követelik a szabad vallásgyakorlás jogát a jelenleg a jordániai Waqf iszlám biztonsági erők által ellenőrzött területen.

A muszlimok szerint az Al-Aksza mecset jelzi a helyet, ahonnan Mohamed próféta Mekkába ment, mielőtt felszállt volna a mennybe. Ez az iszlám harmadik legszentebb helye.