Izraelre kennék a zsinagógai mészárlást kaliforniai demokraták

Egy demokrata határozat-tervezet azzal vádolja az izraeli kormányt, hogy „szándékosan egyengeti” a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok „heveny iszlamofóbiáját”, valamint a tervezet közvetetten összekapcsolja az izraeli kormányt a 2018 októberi pittsburghi zsinagógai mészárlással, amelyben 11 hívő halt meg — számolt be a Fox News.

A tervezetet a hétvégén fogják benyújtani és megvitatni a kaliforniai demokrata gyűlésen, a vitán legalább 14 demokrata elnökjelölt vesz részt, köztük Bernie Sanders és Elizabeth Warren is.

A Fox News több tervezetet is megszerzett, amelyeknek részleteit honlapján közölte.

Az egyik kimondaná, hogy a demokratáknak azon kell dolgoznia, hogy „lenullázzák” Trump Izrael-párti rendelkezéseit.

Egy másik elrendelné, hogy csak akkor utazhat egy demokrata Izraelbe, ha a látogatás során

„ugyanannyi időt tölt palesztin városokban, falvakban és menekülttáborokban, mint amennyit Izraelben és a megszállt területeken.”

Egy következő tervezet pedig címében kijelenti, hogy „hamis torzítás [az az elképzelés], hogy a palesztin jogok védelme egyenlő az antiszemitizmussal”.

Az egyik társszerző egy David Mandel nevű progresszív ügyvéd, aki kettős izraeli-amerikai állampolgár.

A fogalmazvány szerint az októberi, pittsburghi zsinagógai lövöldözés a fehér felsőbbrendűség világszerte újjáéledő antiszemitizmusának következménye. Szerintük az izraeli kormány

„elfogadja amerikai és tengerentúli fundamentalista keresztények és szélsőjobboldali csoportok támogatását, veszélyes módon figyelmen kívül hagyva azoknak mélyen gyökerező antiszemitizmusát, és egyengeti iszlamofóbiájukat.”

A Fox News felkereste David Mandelt és megkérdezték a határozatról, amely szerint az izraeli kormány indirekt biztatja a fehér nacionalisták antiszemitizmusát. Az ügyvéd így nyilatkozott:

„Az izraeli kormány és támogatói keblükre ölelik a jobboldalt és nem foglalkoznak azzal, hogy más témákban miket mondanak, hogy iszlamofób és antiszemita megnyilvánulásaik vannak. Igen, azt gondolom, ez indirekt módon hozzájárul az erőszakhoz.”

A Demokrata Párt vezetősége nem kommentálta a tervezeteket, mondván: nem nyilatkoznak, amíg hivatalos benyújtás nem történik.

Amerikai liberális beszélgetős műsorok — az antiszemitizmus támaszai

Az amerikai antiszemitizmus legitimizálása a beszélgetős műsorokban kezdődött.