Horthy hadseregének évfordulóján alakult meg a Nemzeti Légió

Bemutatkozott a Nemzeti Légió szombaton Szegeden, a szervezet rendezvényét békés — és a fotók alapján népesebb — ellendemonstrációk kísérték az MTI szerint.

Dorogi György, a Nemzeti Légió „nemzetvédelmi tagozatának” vezetője közölte: elindítják azt a jogi folyamatot, amely a szervezet bejegyzéséhez szükséges. Egykor a Magyar Gárda alapításában is résztvevő politikus közölte, a tervek szerint a szervezet július végén kezdi meg működését.

A tagozatvezető mintegy százfős hallgatóság előtt elmondta: a hivatalos megalakulás feltételéül szabta, hogy a csatlakozásukat előzetesen jelzők létszáma elérje a szükséges nagyságot. Mint mondta, ez meg is történt, de azt nem közölte, mekkora ez a létszám.

A Nemzeti Légió első feladata a felkészülés lesz Trianon százéves évfordulójára. Ennek egyik elemeként a tagok és szimpatizánsok bejárják a történelmi Magyarország mintegy 8 ezer kilométeres határát — tudatta Dorogi György, aki a Mi Hazánk Csongrád megyei elnöki posztját is betölti.

A Horthy Miklós Nemzeti Hadserege megalakulásának 100. évfordulójára időzített rendezvényen bemutatták a szervezet formaruháit: a nemzetvédelmi tagozat zöld nadrágot és fekete pólót, a testőrség tagjai pedig terepszínű öltözetet viselnek majd.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke úgy fogalmazott: van létjogosultsága a Nemzeti Légiónak, ahogy valamennyi magyar önszerveződésnek. A pártelnök szerint jelenleg az országban „hasonló káosz” uralkodik, mint a Nemzeti Hadsereg megalakulása idején.

A Nemzeti Légió bemutatkozását két, egymáshoz közel megszervezett tiltakozó demonstráció is kísérte. Az ellentüntetők száma lényegesen meghaladta a Nemzeti Légió rendezvényén jelenlévőkét.

Az „aHang” civil szervezet békés demonstrációja a Nemzeti Légió zászlóbontása ellen Szegeden, az Árpád téren 2019. június 1-jén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A demonstrációkon több ellenzéki politikus is fölszólalt, köztük Arató Gergely (DK) országgyűlési képviselő, aki jelezte: amennyiben valóban bejegyzik a Nemzeti Légiót, jogi lépéseket tesznek.

Cigányellenes provokáció Törökszentmiklóson?

Több törökszentmiklósi roma családot is zaklattak éjjel ismeretlen emberek – tudta meg a Roma Sajtóközpont.