Cigányellenes provokáció Törökszentmiklóson?

Több törökszentmiklósi roma családot is zaklattak éjjel ismeretlen emberek – tudta meg a Roma Sajtóközpont a város roma nemzetiségi önkormányzatának vezetőjétől, Rácz Bélától.

Az elkövetők terepjáróval és elsötétített üvegű autókkal érkeztek az egyik romák lakta településrészre, ahol egyes források szerint megdobálták a házaikat és rasszista kifejezéseket ordítoztak a ottlakók felé.

Mint arról beszámoltunk, a Mi Hazánk szélsőjobboldali párt vezetője, Toroczkai László közölte, a rendőrségi tiltás ellenére mindenképpen megtartják a Törökszentmiklósra meghirdetett erődemonstrációjukat. Ezt azon a sajtótájékoztatón mondta, amelyen bejelentette: Nemzeti Légió elnevezéssel honvédelmi, hagyományőrző szervezetet hoznak létre.

„A Nemzeti Légió nem a korábban az MSZP és a Fidesz által aljas módon betiltott és a Jobbik által elárult Magyar Gárda jogutódja, de eszmeiségének és szellemiségének örököse” — közölte Toroczkai.

A rendőrség a gyülekezési törvény 13. és 14. paragrafusára hivatkozva tiltotta meg a szélsőségesek felvonulását, a párt ugyanis nem óhajtott elállni a demonstráció meneteléses részétől.

A jogszabály szerint betiltható a rendezvény, „ha az egyeztetést követően rendelkezésre álló információk alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyűlés a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti, illetve mások jogainak vagy szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár (…).

Az Országos Roma Önkormányzat pénteken aggodalmát fejezte ki, hogy a tiltás dacára bejelentett törökszentmiklósi „erődemonstráció” miatt.

„Álláspontunk szerint a demonstráció a közvéleményt és közrendet közvetlenül, szükségtelen mértékben veszélyezteti, illetve

a hazai cigányság jogainak és szabadságának nagymértékű és aránytalan sérelmével járhat.

A Mi Hazánk Mozgalom és annak félkatonai szárnya, a megalakuló félben lévő Nemzeti Légió célja a megfélemlítés, a város romák lakta részein tartandó masírozása a cigányság jogainak sérelmével járhat”

— hangzik az ORÖ közleménye.

A szervezet ezért reményét fejezi ki, hogy a rendőrség és a város vezetése mindent megtesz a demonstráció meghiúsítása érdekében, és megvédi a város lakóit az erőszaktól és a félelemkeltéstől.

Magyar Gárda helyett Nemzeti Légió

Toroczkai László közölte, a rendőrségi tiltás ellenére mindenképpen megtartják a Törökszentmiklósra meghirdetett demonstrációjukat.