A napló, ami túlélte a Columbia űrrepülő katasztrófáját

Kiállították a 2003-as Columbia űrkatasztrófa izraeli áldozatának naplóját. Ilan Ramon volt az első izraeli, aki feljutott a világűrbe. Naplója csodával határos módon megmenekült és most ezt állítják ki a jeruzsálemi Izrael Múzeumban – számolt be a NoCamels portál.

2003-ban a világ elborzadva figyelte, hogyan kapott lángra a Columbia űrrepülő hét asztronautával a fedélzetén, mikor beért a Föld légterébe.

Az asztronauták 16 napot töltöttek az űrben, nem is sejtve, hogy a felszállásnál leszakadt egy szigetelésdarab a fő hajtóanyagtartályról.

Ramon naplója túlélte a robbanást, darabjait négy hónappal a katasztrófa után találták meg egy texasi mezőn.

Egy oldal Ilan Ramon naplójából, amely az "éli az űrben" sorokat mutatja.
Egy oldal Ilan Ramon naplójából, amely az „éli az űrben” sorokat mutatja.

A naplót átadták az űrhajós özvegyének, aki izraeli szakemberekre bízta a dokumentumot.

Négy évig tartott a napló rekonstruálása, infravörös lámpák és komputeres nagyítási technikával 30 oldalt sikerült helyreállítani.

Ebből 8 oldalt Ilan Ramon a világűrben írt, és volt néhány oldal, amit az utazás előtt vetett papírra.

A naplóba megtalálták egy Kiddush ima szövegét is.

A napló rövid töredékeit már 2008-ban kiállították, de most sosem látott részleteket is elolvashatnak a látogatók, amelyben az asztronauta űrbeli élményeit írta le.

„Micsoda élmény! Mint a filmekben. A holnap világa ez. Egy világ, amit kevesen élhetnek át. A lebegés. A gyönyörű Föld. A törékeny atmoszféra. A társaság. Nincsenek szavak”

— írta Ramon a hatodik napon.

Az „Időn és Űrön át” elnevezésű kiállítás hat hónapig látogatható a jeruzsálemi Izrael Múzeumban.

Buzz Aldrin Izraelnek: Sose veszítsétek el a reményt!

A második ember a holdon „inspirálónak” nevezte az izraeli holdraszállási kísérletet, illetve vigasztalta az izraeli űrközpont munkatársait, miután űrszondájuk motorhiba miatt csütörtökön a Holdra zuhant.