Buzz Aldrin Izraelnek: Sose veszítsétek el a reményt!

A második ember a holdon „inspirálónak” nevezte az izraeli holdraszállási kísérletet, illetve vigasztalta az izraeli űrközpont munkatársait, miután űrszondájuk motorhiba miatt csütörtökön a Holdra zuhant.

„Részvétem a Berésit landolásáért felelős @TeamSpaceIL csapatának, majdnem sikerült! Az űrszondával akkor szakadt meg a kapcsolat, amikor már csupán 150 méterre (!!!) volt a felszíntől, és nem jött össze a sima landolás. Sose veszítsétek el a reményt – a kemény munkátok, csapatmunkátok és innovációtok mindannyiunk számára inspirációként szolgál!”

Dr. Buzz Aldrin on Twitter: „Condolences to the Beresheet lander @TeamSpaceIL for what almost was! Communications were lost with the spacecraft just 150 meters (!!!) above the surface, and it couldn’t quite stick the landing. Never lose hope – your hard work, teamwork, and innovation is inspiring to all! / Twitter”

Condolences to the Beresheet lander @TeamSpaceIL for what almost was! Communications were lost with the spacecraft just 150 meters (!!!) above the surface, and it couldn’t quite stick the landing. Never lose hope – your hard work, teamwork, and innovation is inspiring to all!

A Berésit izraeli űrszonda tegnap este becsapódott a holdfelszínbe, miután kommunikációs hiba merült fela landolás során.

Ennek ellenére a legendás asztronauta, Buzz Aldrin mellett a NASA munkatársa, Jim Bridenstine is gratulált Izraelnek, hogy Hold körüli pályára tudta állítani űrszondáját.

„Míg a NASA sajnálja, hogy a SpaceIL küldetése sikeres Berésit-holdraszállás nélkül ért véget, gratulálunk nekik, az Israel Aerospace Industries-nek és Izrael államának ahhoz a hihetetlen teljesítményhez, hogy holdkörüli pályára állították első magánfinanszírozású űrszondájukat.”

— nyilatkozta Bridenstone, majd hozzátette:

„Minden próbálkozás, amivel újabb mérföldkövet kívánunk elérni a tanulás, az alkalmaszkodás és a fejlődés lehetőségeit rejti magában. Nem kétlem, hogy Israel és a SpaceIL folytatni fogja felfedezéseit, és izgatottan várom jövőbeni sikereiket.” 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tegnapi sikertelen landolási kísérlet után kijelentette, Izrael nem adja fel, újra próbálkozni fog.

„Meg fogjuk próbálni újra. Elértük a Holdat, de ennél simábban szeretnénk landolni legközelebb. Már ez a próbálkozás is hatalmas eredmény és látható a gratulációkból is, hogy tényleg mi vagyunk a negyedik ország, aki elérte azt. Mi leszünk a negyedik aki landol, ha kitartunk.”