Trump: Netanjahu nagyszerű ember, sajnálatos, ami Izraelben történt

„Nem kellett ez nekik” – mondta Donald Trump amerikai elnök arra reagálva, hogy Izraelben újra választás lesz, miután Netanjahu nem tudott kormányt alakítani.

„Nos, nagyon rossz dolog történt Izraelben. Úgy nézett ki, hogy Netanjahu totális győzelmet aratott, aki egy nagyszerű ember. És most visszaestek … a választási szintre. Ez annyira rossz, mert nem kellett ez nekik. Úgyis van ott elég zűrzavar, az egy kemény hely”

– fogalmazott Donald Trump a Fehér Házban, miután újságírók az izraeli fejleményekről kérdezték.

fotó: EPA/JIM LO SCALZO

Trump egyébként erőteljesen támogatta Netanjahu újraválasztását, ott segített a kampányban, ahol csak tudott, például néhány nappal a választás előtt, ünnepi ceremónia keretében ismerte el Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett – írja a The Times of Israel.

A hét elején még volt esély arra, hogy Netanjahu képes koalíciót alkotni a kormányzáshoz a szerda esti végső határidő előtt. Trump Twitter-üzenetben fejezte ki reményét, hogy a tárgyalások sikerrel járnak.

„Remélem a dolgok jól alakulnak a koalíciós tárgyalásokon, hogy Bibi és én minden korábbinál erősebbre fonjuk a szövetséget Amerika és Izrael között. Sok tennivaló van még”

– írta Trump még a határidő lejárta előtt.

Jason Greenblatt, az amerikai elnök közel-keleti megbízottja már csütörtökön Izraelbe érkezett. Netanjahu azt mondta neki: az izraeli-amerikai kapcsolatokat nem befolyásolja a szerda esti „jelentéktelen esemény”.

„Még ha történt is egy kis esemény tegnap este, az nem fog megállítani minket. Folytatjuk a közös munkát. Nagyszerű, hasznos találkozón vagyunk túl, amelyen újra megerősítettük: szövetségünk még sosem volt ilyen erős”

– mondta Netanjahu, miután a jeruzsálemi amerikai nagykövetségen tárgyalt.

Benjamin Netanjahu, Jared Kushner, Jason Greenblatt   fotó: EPA/Stern Matty

Jared Kushner, Trump veje és főtanácsadója is elkísérte Greenblattot Jeruzsálembe, miután Marokkóban és Jordániában tárgyaltak. A béketerv gazdasági részéről egyeztettek.

A Trump-adminisztráció azt tervezte, hogy az új izraeli kormány megalakulása után lép elő az „évszázad megállapodásának” nevezett béketervvel. Most egyelőre még nem lehet tudni, hogy az újabb választás miatt hogyan döntenek a dokumentumról.

Netanjahu sokkhatás alatt, Izrael ősszel újra választ

A zsidó állam története során tegnap éjfélkor megtörtént az, amire eddig nem volt példa.