Ramallah felszólítja Nagy-Britanniát

Mohamed Staje palesztin kabinetfőnök kedden szólította fel Nagy-Britannia kormányát, hogy léptesse életbe a brit parlament néhány évvel ezelőtti határozatát a palesztin állam elismerésére.

A brit parlamenti delegációval folytatott tárgyaláson ramallahi irodájában a palesztin politikus kijelentette, hogy a palesztin állam elismerése most még fontosabb annak fényében, hogy a hírek szerint Izrael Júdea és Szamária egyes részeinek annektálására készül.

Staje hozzátette, az is jó lenne, ha a brit vezetés vizsgálóbizottságot küldene az Izrael által beszedett palesztin adók megnyirbálásának kivizsgálására.

Sürgette továbbá Nagy-Britanniát és az ENSZ Biztonsági Tanácsának más tagországait, kezdeményezzenek egy nemzetközi jogon alapuló nemzetközi békekonferenciát.

A konferencia minden bizonnyal a konfliktus megoldására az Egyesült Államok által beharangozott „évszázad egyezményét” próbálja ellensúlyozni, és megmenteni a „kétállami megoldás” koncepcióját.

Az elmúlt években Nagy-Britannia mellett számos más ország törvényhozása is elismerte „Palesztina” államát, de ezeknek a szimbolikus kijelentéseknek kevés súlyuk van a gyakorlatban.

A Palesztin Hatóság vezetői most nyomást gyakorolnak ezekre az európai országokra, ismerjék el hivatalosan is „Palesztinát”, megkerülve az Izraellel folytatandó közvetlen béketárgyalásokat.

Az új béketerv csak pénzt, de államot nem ad a palesztinoknak

A határok véglegesítése, biztonság, gazdasági fellendülés — ezek lehetnek az új amerikai béketerv sarokpontjai.