Godot-ra várva: A Knesszetben egyelőre teljes a fejetlenség

Kezdetét vette a vita az izraeli parlament feloszlatásáról szóló tervezetről. Nem történt ugyanis áttörés Benjamin Netanjahu miniszterelnök koalícióalakítási erőfeszítéseiben.

A törvénytervezetet a végső szavazás előtt gyakorlatilag bármikor visszavonhatják, ha sikerül megállapodásra jutni a leendő koalíciós partnerekkel, erre Netanjahunak éjfélig van ideje. Amennyiben nem sikerül, a Likud a szavazással megkísérelheti feloszlatni a Knesszetet, hogy Reuven Rivlin elnök ne bízhasson meg mást a koalícióalakítással.

A 12-es csatorna szerint a koalíciós képviselők azt fontolgatják, hogy nem szavazzák meg a Knesszet feloszlatását, mivel Netanjahun kívül nincs más jelölt, akinek reális esélye lenne koalíciót alakítani, így elméletileg további 2 hét haladékot kapna, hogy megoldja a krízist új választások kihirdetése nélkül.

Libermanon áll vagy bukik az előrehozott választás Izraelben

Cikkünk megjelenésének perceiben kezdődik a Knesszet maratoni ülése, melyen eldőlhet, lesznek-e megint előrehozott választások. 

A baloldali Merec párt vezetője, Tamar Zandberg szerint az ellenzéki törvényhozók azt tervezik, hogy beszédekkel elhúzva az időt akadályozzák meg a Knesszet feloszlatását, így próbálnák rávenni Rivlin elnököt arra, hogy egy másik jelöltet bízzon meg a kormányalakítással.

Bár Zandberg szerint készen állnak legalább 3 napig akadályozni a folyamatot, szakértők úgy vélik ez aligha valószínű, mivel a koalíció megszabhatja, mennyi időt szán a vitákra.

Hétfőn a Knesszet feloszlatásának előzetes olvasatán a liberális Kék-Fehér pártszövetség mellett a Munkapárt és a Merec is az intézkedés ellen szavazott.

A Kék-Fehér lista második jelöltje, Jáir Lapid kedden meglepő nyilatkozatot tett, mondván, egyáltalán nem biztos, hogy a következő választásokon is közösen indul Beni Ganz-cal. Szerdán azonban mintha mi sem történt volna, a vita előtt szelfiztek egyet a Knesszetben, “felkészülve egy hosszú éjszakára” megjegyzéssel.

Amennyiben a mai nap folyamán a Knesszetet feloszlatják, az új választások időpontja szeptember 17-e lesz, az időpont azonban még nem végleges.

Izrael történetében még nem fordult elő, hogy ilyen rövid időn belül újabb választásokra kerüljön sor.

Netanjahu eddig egyik lehetséges koalíciós partnerével sem kötött megállapodást. A miniszterelnök potenciális jobboldali szövetségesei a két ultraortodox párt, a Jahadut Hatora és a Sasz, valamint a Jiszráel Beitenu, a Jobboldali Pártok Uniója és a Kulanu.

A Pénzügyminisztérium kedden közölte, egy új választás várhatóan 475 millió sékelbe fog kerülni, ezzel tovább növelve a hiányt, mivel erre a kiadásra nincs költségvetési forrás. Ezen felül mivel a választások napja munkaszüneti nap, a szakértők szerint a gazdaság 2 milliárd sékelt fog veszíteni.

A kialakult krízisért a Likud és a tőle jobbra álló pártok a Jiszráel Beitenu vezetőjét, Avigdor Libermant tették felelőssé.

A Jiszráel Beitenu nélkül Netanjahu koalíciója 60 képviselőből állna a 120 fős Knesszetben, azaz nem lenne meg a kormányzáshoz szükséges többsége.

Liberman fő követelése, hogy a koalíció egyetlen betű megváltoztatása nélkül szavazza meg a Védelmi Minisztérium ultraortodox (haredi) férfiak besorozására vonatkozó törvénytervezetét. A két haredi párt viszont változtatásokat akar a törvénytervezetben.

Netanjahu vasárnap kompromisszumként azt javasolta, hogy a besorozási kvótát ne törvény, hanem a kormány szabja meg. Bár az ultraortodox pártok ezt elfogadhatónak találták, Liberman elutasította,

Szerdán Oded Forer, a Jiszráel Beitenu frakció elnöke Twitteren az ultraortodoxokat hibáztatta a helyzetért, és azt javasolta a Likudnak, hogy a Jiszráel Beitenura helyezett nyomást inkább a Saszra és a Jahadut Hatorára irányítsa.

Alig 24 órával a határidő előtt Liberman Facebookon azt állította, hogy politikai karrierje alatt még soha nem tapasztalt ekkora nyomást.

“Azt hittem, már mindent láttam, de az elmúlt két napban tapasztalt nyomás, paranoia és spekuláció, aminek szinte minden percben ki voltam téve, megdöbbentett,”

– írta.

Liberman ismét hangsúlyozta, nem bosszú vagy Netanjahu megbuktatása az ok, hogy nem enged a követeléseiből. Pártja továbbra is Benjamin Netanjahut akarja miniszerelnöknek, de elveihez hűen ragaszkodik ahhoz, hogy

„Izrael egy zsidó és nem egy haredi állammá váljon”.

Amennyiben új választásokra kerül sor, a Likud valószínűleg komoly forrásokat fog fordítani a Jiszráel Beitenu szavazóbázisának megszerzésére.

Mindeközben a Likud kedd délután úgy döntött, összeolvad Mose Kahlon Kulanu pártjával. Új választások esetén Kahlon a közös lista 5. helyére kerülne.