Libermanon áll vagy bukik az előrehozott választás Izraelben

A Knesszet feloszlatásáról szóló maratoni vita a koalíciós tárgyalások határideje lejártakor, szerdán délben veszi kezdetét.

Az izraeli politika minden erejét megfeszítve készül a koalíciós tárgyalások utolsó óráira, melyek akár egy újabb választásba is torkollhatnak idén szeptemberben. A Jiszrael Bejtenu politikusa, Avigdor Liberman, akin sokak szerint áll vagy bukik a kormányalakítás sorsa, továbbra sem hajlandó engedni álláspontjából, mely kibékíthetetlen konfliktushoz vezetett szekuláris pártja és az ultraortodox vallási pártok között.

Liberman Facebook oldalán cáfolta a vádakat, miszerint politikai okokból nem köt kompromisszumot a haredi fiatalok kötelező besorozásának kérdésében. Leszögezte, hogy ez számára elvi kérdés.

„Sokkolt, hogy mekkora nyomást helyeztek rám” — jelentette ki Liberman, hozzátéve, hogy pártja nem enged a választóinak tett ígéreteiből.

Kukába kerülhet az „évszázad béketerve”

Ha Izrael igent mond az új szeptemberi választásokra, az amerikai javaslatcsomag végleg elsüllyed a fiókban – véli a Jerusalem Post szerzője.

Kijelentései ellenére továbbra is folynak a tárgyalások, egy londoni üzletember, Shmuel Hayek közvetítésével, akit kedden többször kiszúrtak a Knesszet folyosóján, értesült, az i24 izraeli híroldal.

A Likud politikusai állítólag továbbra is politikai opportunistának igyekeznek bemutatni a szekuláris-nacionalista Libermant, mint aki láthatólag nem hajlandó bármilyen kompromisszumot kötni.

A Knesszet többsége a hétfő este rendezett előszavazáson elfogadta a kormányzó jobboldali Likud párt javaslatát a parlament feloszlatásáról, melyről ma délben kezdődik a parlamenti vita.

A Knesszet előszavazáson megszavazta a parlament feloszlatását

A Knesszet többsége előszavazáson elfogadta a kormányzó jobboldali Likud párt javaslatát a parlament feloszlatásáról.