Megfejtették a premenstruációs hangulatváltozást izraeli tudósok

Az agyi aktivitás változása okozza a menstruációt megelőző egy hétben esetlegesen jelentkező hangulatváltozást és idegességet — állapították meg a Jeruzsálemi Héber Egyetem (JUHI) kutatói az MTI szerint.

A premestruációs szindróma (PMS) általánosan ismert jelenség a szülőképes korú nőknél, a menstruációs periódust megelőző napokban a testben bekövetkező hormonális változások idézik elő.

A HUJI és a jeruzsálemi Hadassah Orvosi Központ szakértői azt kutatták, mi okozza ezekben a napokban a nők esetleges idegességét és negatív érzéseit.

A Psychoneuroendocrinology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a menstruációt megelőző héten a nők agya másként értelmezi a tapasztalatokat, és emiatt kevésbé élveznek olyan dolgokat, amelyek egyébként jó érzéssel töltik el őket.

A vizsgálatban 20 egészséges, 20-30 év közötti férfi és nő vett részt, akik nem szedtek semmilyen gyógyszert, amely befolyásolhatta volna hangulatukat és agyi működésüket.

A nők menstruációja előtti héten a kutatók vidám és szomorú jeleneteket mutattak nekik egyes filmekből, például Az oroszlánkirályból.

Az eredmények szerint a nők agya különbözőképpen interpretálta a filmrészleteket, a vidám jelenetek sem nyújtottak örömet nekik. A férfiak ellenben élvezettel nézték ezeket.

A menstruációt megelőző héten tehát jelentős különbségek tapasztalhatók az észlelés folyamatában és az érzések megtapasztalásában.

Saját zsírjából növesztettek sípcsontot egy biciklistának

A férfi januárban egy 180 kilométeres kerékpárversenyen vett részt, és elmondása szerint fantasztikusan érezte magát