Kitüntetik a Moszadot bravúros iráni hírszerző akciója kapcsán

Izrael titkosszolgálatának speciális osztaga kapja idén az állam biztonságáért járó egyik legrangosabb díjat a tavalyi vakmerő és sikeres akciójáért.

A The Jerusalem Post egy izraeli televíziós társaságra hivatkozva azt írja, hogy az iráni nukleáris archívumból szigorúan titkos dokumentumokat eltulajdonító csoport kapja idén a miniszterelnöktől a rangos elismerést.

A 2018-as kiemelten nagy kockázatú hadművelet során a zsidó állam hírszerzése az éj leple alatt behatolt az iráni nukleáris archívum épületébe, és mintegy 55 000 oldalnyi titkos dokumentumot és 183 CD lemezt csempészett ki onnan. 

A beszámolók szerint a megszerzett információk alapján Izrael betekintést nyert Irán nukleáris fegyverkezésének részleteibe.

A Benjamin Netanjahu által évente odaítélt díj kifejezi az elismerését annak, hogy Izrael biztonsága fejlődik, a zsidó állam megőrzi erejét és minőségi előnyét a technológiai és a valódi terepek csataterein. 

A miniszterelnök tavalyi sajtótájékoztatóján részletesen elmesélte a Moszad-egység akcióját. Kiemelte, hogy egy ártalmatlannak látszó, rozoga raktár vagy üzemcsarnok épületében rejtették el az atomprogramjuk archívumát, ahova az éjszaka közepén tudtak sikerrel behatolni a hírszerzők.