Zuhogó esőben is ezrek gyászolták Indiában az Al-Kaida terroristáját

Pénteken hatalmas tömeg özönlötte el az utcákat Indiában és az emberek zokogva gyászolták India első számú körözött terroristáját. Az Al-Kaidához köthető katonai vezetőt csütörtökön lőtték le az indiai hatóságok — számolt be a Daily Mail.

A huszonöt éves Zakir Rashid Bhatot, Kasmír India által uralt részén találták meg az indiai kormányerők. A két fél tűzharcba bonyolódott, majd az indiai osztag vezetője felszólította Bhatot, hogy adja meg magát, ezt azonban a terrorista megtagadta és gránátokat dobott a katonákra. Ezek után a sereg betört a lakásba és hatástalanította a célpontot.

Zakir Rashid az Al-Kaida egyik indiai ágát vezetette 2017 óta. A terrorista megölése heves India-ellenes tüntetéseket váltott ki a régióban.

Kasmír vitatott terület, amely állandó konfliktus forrása Pakisztán és India között. Az itt élő muszlimok egy része inkább pakisztáni fennhatóság alá tartozna.

A tüntetések miatt az indiai hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el a Kasmír-völgy nagy részében és kikapcsolták az internetet is, hogy nehezebb legyen szervezkedni. Szrinagarban, a régió legnagyobb városában erőszakos megmozdulásokra számítanak ezért bezáratták az iskolákat és az egyetemeket.

A temetésre a kormányintézkedések ellenére is több ezren vonultak ki. A tömegben ott lobogott az Iszlám Állam zászlaja is.

A fiatal terrorista gyakran tartott rádióbeszédeket és sokat szerepelt indiai televíziókban. Kasmírban 1989 óta állandó jelenléttel rendelkező lázadó csoportok nem támogatták Bhatot, és rombolónak tartották tevékenységét.

Az elmúlt harminc évben 70 ezer ember halt meg a régió fegyveres felkeléseiben.

A zavargások a legrosszabbkor történtek az új indiai kormány számára. A kasmíri helyzet tovább ronthatja Pakisztán és India feszült viszonyát. Míg Indiában a hindu nacionalizmus egyre erőszakosabb formákat ölt, addig ennek muszlim tükörképe Pakisztánt sújtja.

Mindkét országban található jelentős számú támogatója egy esetleges háborúnak, aminek katasztrófális következményei lennének.

Terrorista anya — saját gyermekeivel robbantott a terhes Srí Lanka-i nő

Robbanómellénnyel gyilkolta meg magát, két gyermekét, és három kiérkező Srí Lanka-i rendőrt.